Ψαλιδισμένες οι προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ιταλία

Ψαλιδισμένες οι προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ιταλία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, του Συνδέσμου Βιομηχάνων (Confidustria) και του ινστιτούτου ερευνών Prometeia για τη φετινή κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. Προκειμένου δε να στηρίξει την ανάπτυξη, η κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζει νέα δημοσιονομικά μέτρα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Η Τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά πως η ύφεση που καταγράφηκε το β΄εξάμηνο του 2018 στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίστηκε στις αρχές του 2019. Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε σε συνέδριο στη Ρώμη πως η οικονομία εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ύφεση στις αρχές του 2019. Υπενθυμίζουμε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στην Ιταλία κατά 0,1% καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους.

Με αυτά τα δεδομένα, διαφαίνεται αισιόδοξη η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά για ανάπτυξη της τάξεως του 1% μέσα στο 2019. Φαίνεται, όμως, πως ο κυβερνητικός συνασπισμός τρέφει πια χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομία μετά την ύφεση το β΄εξάμηνο του 2018. Πηγές του Reuters αποκαλύπτουν πως η Ρώμη προβλέπει πια ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%, εάν παραμείνει αμετάβλητη η δημοσιονομική πολιτική. Εξετάζει όμως νέα μέτρα στήριξης, που σκοπεύει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Σε δημοσίευμα της Il Sole 24 Ore αναφέρεται, μάλιστα, πως η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ, από το 2,04% που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, ύστερα από έντονη διαμάχη για τον προϋπολογισμό του 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ιταλική οικονομία, κυρίως λόγω του υπέρογκου χρέους της, που ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ. Είναι ο βασικός λόγος που αντέδρασε στις προτάσεις της Ρώμης για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 0,8% που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις όχι μόνον της κεντρικής τράπεζας, αλλά και της Confindustria και της Prometeia, διατυπώνονται σε μια περίοδο που ασκείται κριτική για τις επιπτώσεις της διαμάχης της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος εγκρίθηκε λίγο πριν από τα τέλη του 2018. Ωστόσο, αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η γενικευμένη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Eιδικότερα, η Confidustria υποστηρίζει στην εξαμηνιαία έκθεσή της πως η ανάπτυξη στην Ιταλία θα παραμείνει στάσιμη μέσα στο 2019, αναθεωρώντας ουσιαστικά προς τα κάτω προβλέψεις του Οκτωβρίου για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,9%. Παράλληλα, το ινστιτούτο ερευνών Prometeia προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης για το 2019, με ποσοστό της τάξεως του 0,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή