Συνεχίζονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην τουρκική λίρα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από 24 ώρες πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο στην Τουρκία, το νόμισμα της γειτονικής χώρας συνέχιζε και χθες την πτωτική πορεία του. Από την αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά 2% έναντι του δολαρίου και μέχρι αργά χθες το απόγευμα το δολάριο πλησίαζε τις 5,67 τουρκικές λίρες. Είχα προηγηθεί την Πέμπτη πτώση της τουρκικής λίρας κατά 4,5% έναντι του δολαρίου και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που απέδωσε τη διαρκή υποτίμηση σε οικονομικό πόλεμο από τη Δύση.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι τουρκικές αρχές κατέφυγαν σε ανορθόδοξες μεθόδους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα όταν άφησαν να εκτιναχθεί στο 330% το επιτόκιο overnight. Κατέστησαν, έτσι, απαγορευτικά ακριβό τον δανεισμό λιρών με σκοπό την κερδοσκοπία. Παράλληλα απαγόρευσαν στις τουρκικές τράπεζες να διαθέσουν και την ελάχιστη ρευστότητα προκειμένου να αποτρέψουν τις πωλήσεις. Εχουν προηγηθεί, άλλωστε, επανειλημμένες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, όπως απέδειξε η ραγδαία μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της. Μέχρι στιγμής αποδεικνύονται, πάντως, ατελέσφορες οι προσπάθειές της, καθώς η στήριξη που προσφέρει στην τουρκική λίρα αποδεικνύεται διαρκώς προσωρινή.

Επενδυτές και οικονομολόγοι συνιστούν αύξηση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας για να στηριχθεί το νόμισμα και να αναχαιτισθεί ο πληθωρισμός που υπερβαίνει το 20%. Κι ενώ μαζί με την τουρκική λίρα υποχωρούν ταυτοχρόνως άλλα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας, μετοχές και ομόλογα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δηλώνει αισιόδοξος πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά αμέσως μετά τις εκλογές. Εξίσου αισιόδοξοι δηλώνουν άλλοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, που αποδίδουν την πτώση της λίρας σε «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και προεξοφλούν ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή