Απογειώθηκε η μετοχή της Lyft την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στον Nasdaq

Απογειώθηκε η μετοχή της Lyft την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στον Nasdaq

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε άνοδο άνω του 21% της μετοχής επικρότησαν οι επενδυτές τη δημόσια εγγραφή της Lyft που πραγματοποιήθηκε χθες στο χρηματιστήριο Nasdaq. H μετοχή της Lyft, της πλατφόρμας που συνδέει ιδιώτες οδηγούς και πελάτες, έφθασε έως τα 87,24 δολάρια κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης αντί των 72 δολαρίων που ήταν η τιμή εισαγωγής. Πριν ακόμη από τη δημόσια εγγραφή της, η Lyft είχε αποτιμηθεί πάνω από 24 δισ. δολάρια, κάτι το οποίο την καθιστά την πιο ισχυρή εταιρεία που εισάγεται στο χρηματιστήριο την τελευταία δεκαετία.

Επιβεβαιώνεται έτσι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη νέα γενιά των εταιρειών τεχνολογίας όπως είναι η Lyft και της ανταγωνίστριας Uber. Οι εταιρείες αυτές έχουν προσελκύσει ήδη μεγάλους επενδυτές εκτός χρηματιστηρίου, παρά το γεγονός ότι είναι ζημιογόνες. Συγκεκριμένα, αν και η Lyft κατάφερε να διπλασιάσει πέρυσι τα έσοδά της, παρουσίασε ζημίες σχεδόν ενός δισ. δολαρίων. Πλατφόρμες σαν την Uber και τη Lyft προσφέρουν ένα εναλλακτικό μοντέλο μεταφορών, το οποίο όμως απαιτεί επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων, για να δώσουν κίνητρα στους ιδιώτες οδηγούς και τους πελάτες τους. Στα μεγαλόπνοα σχέδιά τους περιλαμβάνεται, επίσης, η ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων, αλλά και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στα ποδήλατα και τα σκούτερ. Πάντως, το γεγονός ότι οι επενδυτές παραβλέπουν τις ζημίες και τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες επαληθεύει το ζωηρό ενδιαφέρον για τις εταιρείες αυτές σε μια περίοδο που γενικά τα χρηματιστήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Μεταξύ των αρχικών επενδυτών της Lyft που θα έχουν επωφεληθεί από τη δημόσια εγγραφή της, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors και η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz.

Η Uber, η οποία είναι επίσης ζημιογόνος, σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Στους επενδυτές της συγκαταλέγονται οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων CV και Benchmark, αλλά και ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft. Την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο σχεδιάζει η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Slack αλλά και η εταιρεία κατ’ οίκον εκγύμνασης Peloton. Μεταξύ των επενδυτών της Slack είναι η Vision Fund, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που ανήκει στον ιαπωνικό κολοσσό SoftBank.

«Η υψηλή τιμή εισαγωγής της Lyft στο χρηματιστήριο αποτυπώνει την προσοχή που έχουν προσελκύσει οι εταιρείες αυτές», σχολιάζει ο Τομ Γουάιτ, αντιπρόεδρος στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων DA Davidson, στη New York Times. «Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές εστιάζουν στην ανάπτυξη των εταιρειών αυτών και όχι τόσο στα αποτελέσματά τους», συμπληρώνει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή