Κινεζική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κινεζική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στην ανέλπιστη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και στα σημάδια προόδου των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,21% μετά την ανακοίνωση της επίσημης έρευνας υπευθύνων παραγγελιών (Markit/Caixin PMI), που έδειξε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει πως τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κινεζική κυβέρνηση αντισταθμίζουν σε κάποιο βαθμό την αρνητική επίπτωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Την καλύτερη επίδοση είχε χθες το ευαίσθητο στις εξελίξεις στο εμπόριο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη DAX να κλείνει με άνοδο 1,37%.

Ανάλογα καλή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση και για τον ΙΒΕΧ 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,34%. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,06% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,1%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,54%.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετική για τις αυτοκινητοβιομηχανίες χάρη στην ανακοίνωση του Πεκίνου πως θα αναστείλει την επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ μετά την 1η Απριλίου, σημάδι της θετικής πορείας των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας. Η μετοχή της Daimler έκλεισε χθες με άνοδο 4,33%. Η μετοχή της Peugeot κατέγραψε κέρδη 4,19% και της Fiat 2,4% έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συστήσουν κοινοπραξία ώστε να μοιραστούν το κόστος της επένδυσης για την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και η λίρα στερλίνα ενισχυόταν κατά 0,67% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ανοδικά κινούνταν χθες βράδυ και η Wall Street χάρη στα ενθαρρυντικά νέα από την Κίνα, που περιορίζουν την ανησυχία περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 1,04% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 15 Φεβρουαρίου. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,98% με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να ανεβαίνει κατά 1,8%. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχυόταν κατά 1,08%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή