ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα στο Brexit τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με το βλέμμα στο Brexit τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και τα κέρδη τους μετριάστηκαν προς τη λήξη της συνεδρίασης λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε όσον αφορά την τελική έκβαση του Brexit. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,62% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,33%.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 1,01%, κατέγραψε ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο, καθώς η υποχώρηση της στερλίνας ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών από τη Βρετανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 αναρριχήθηκε τελικά κατά 0,30%, διαγράφοντας κάποια από τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς μια εναλλακτική συμφωνία. Οι επενδυτές στράφηκαν στα γερμανικά ομόλογα αναζητώντας καταφύγιο, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν στο -0,04%.

Στη Γουόλ Στριτ, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε απώλειες 0,35% πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, λόγω του προβληματισμού για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ύστερα από ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν πτώση των παραγγελιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης S&P 500 περιόρισε τις απώλειές του προς το τέλος της συνεδρίασης, με οριακή πτώση 0,02%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επικρατεί ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο ενισχύθηκε χθες, ύστερα από τις δυσοίωνες προβλέψεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης από τον Ιανουάριο, όταν είχαν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, προσεγγίζοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι, λόγω της μείωσης της προσφοράς από τη Βενεζουέλα και την πιθανότητα επιβολής πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν από τις ΗΠΑ. Το αργό Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 62,09 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,8%. Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύθηκαν έπειτα από την έρευνα του πρακτορείου Reuters, που έδειξε ότι η προσφορά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ έχει διολισθήσει στο χαμηλό τετραετίας.