Αισιοδοξία για συμφωνία Ουάσιγκτον – Πεκίνου

Αισιοδοξία για συμφωνία Ουάσιγκτον – Πεκίνου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σημειώνουν πρόοδο για τη σύναψη μιας συμφωνίας μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ξεκινάει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο κ. Κούντλοου επανέλαβε πως το Πεκίνο έχει αποδεχθεί πως υπάρχουν προβλήματα στο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, την υποχρέωση μεταφοράς τεχνολογίας από ξένες σε κινεζικές εταιρείες και την ηλεκτρονική πειρατεία. Χθες, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊχάιζερ υποδέχθηκε στην Ουάσιγκτον τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χε, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Από την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έχει επιβεβαιώσει πως σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ωστόσο, δεν έχουν συμφωνήσει για το τι θα συμβεί με τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα άνω των 250 δισ. δολαρίων, ούτε για τις δικλείδες ασφαλείας που θα τεθούν για να είναι βέβαιο πως η Κίνα εφαρμόζει τους όρους τής μεταξύ τους συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times. Οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί, κυρίως, στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Κίνα προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα που διατηρεί με τις ΗΠΑ, που πέρυσι έφθασε τα 419,2 δισ. δολάρια. Η Κίνα έχει προχωρήσει σε μεγάλες παραχωρήσεις σε αυτό το πεδίο, δεσμευόμενη πως θα μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ στο μηδέν έως το 2024. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, εμπορευμάτων, αεροσκαφών και άλλων προϊόντων, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή