Καλοδεχούμενη η στροφή Μέι, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο

Καλοδεχούμενη η στροφή Μέι, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά μπορεί κανείς να τουμπάρει αυτή την κυρία (σ.σ. αναφορά στην ιστορική φράση της Θάτσερ που είχε πει αναφερόμενη στον εαυτό της πως «η κυρία δεν τουμπάρεται»). Εχοντας αποτύχει για τρίτη φορά την περασμένη εβδομάδα να περάσει τη δική της συμφωνία για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., την Τρίτη η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δέχθηκε να συμβιβαστεί.

Η αργοπορημένη πρότασή της προς το κόμμα των Εργατικών που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, έπειτα από ολοήμερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποτελεί ευπρόσδεκτο σήμα πως η Μέι θέλει να αποφύγει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, η στροφή που έκανε εξακολουθεί να οδηγεί σε τουλάχιστον τρία εμπόδια. Ηταν προφανές εδώ και πολύ καιρό ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι θα χρειαζόταν εξωτερική βοήθεια ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας μια συμφωνία. Ωστόσο, μέχρι τώρα η πρωθυπουργός είχε απορρίψει οποιαδήποτε επίσημη συνεργασία με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, είχε επικεντρωθεί στο να γεφυρώσει τις πολύ διαφορετικές προτάσεις για το Brexit που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ προσπαθούσε να επωμιστεί οποιαδήποτε ευθύνη για το χάλι. Η προσφορά για διενέργεια συζητήσεων επιτρέπει στους Εργατικούς να προωθήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit, στις οποίες περιλαμβάνεται μόνιμη τελωνειακή σύνδεση με την Ε.Ε. και πιθανώς διενέργεια δημοψηφίσματος για επικύρωση της όποιας συμφωνίας. Ωστόσο, ο Κόρμπιν δικαιούται να ανησυχεί. Η Μέι έχει υποσχεθεί στο κόμμα της πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία αν εγκριθεί η δική της συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο διάδοχός της θα μπορούσε να αθετήσει τις όποιες υποσχέσεις έχει δώσει η Μέι. Το Συντηρητικό Κόμμα αποτελεί ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο. Η πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως η κυβέρνησή της θα υποστηρίξει μια συμβιβαστική συμφωνία που θα αποσπάσει την έγκριση του Κοινοβουλίου. Αυτό θα μπορούσε να διαλύσει το κόμμα της. Σε σειρά ψηφοφοριών τη Δευτέρα περισσότεροι από 200 βουλευτές των Συντηρητικών, πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου, είχαν απορρίψει όλες τις προτάσεις για «μαλακό» Brexit, περιλαμβανομένης της πρότασης για τελωνειακή συμφωνία. Ορισμένοι αντάρτες θα μπορούσαν ακόμη και να υποστηρίξουν πρόταση μομφής ώστε να ρίξουν την κυβέρνησή της. Μετά είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης έχουν στείλει το μήνυμα πως θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμμετοχή της Βρετανίας μετά τη 12η Απριλίου, αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον θα παρουσιάσει η Βρετανία αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Την Τρίτη η Μέι άφησε να εννοηθεί πως η Βρετανία θα μπορούσε να φύγει από την Ενωση πριν από τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Το πιθανότερο είναι πως η Ε.Ε. θα συμπεράνει ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Η αργοπορημένη απόφαση της Μέι να απομακρυνθεί από το καταστροφικό Brexit χωρίς ύπαρξη συμφωνίας περιορίζει τον κίνδυνο να έχουμε αυτή την κατάληξη. Ωστόσο, και πάλι θα μπορούσε να υπάρξει μια χαοτική έξοδος αν δεν οδηγήσουν πουθενά οι συνομιλίες με τον Κόρμπιν ή αν αποτύχει το Κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι τόσο αβέβαιο όσο ήταν και πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή