«Παζάρι» Γαλλίας, Γερμανίας για τους επικεφαλής σε ΕΚΤ και Ε.Ε.

«Παζάρι» Γαλλίας, Γερμανίας για τους επικεφαλής σε ΕΚΤ και Ε.Ε.

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βερολίνο και Παρίσι κινούνται σταδιακά προς συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενς Βάιντμαν, κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία θα πρόκειται για πλήρη ανατροπή της κατάστασης, καθώς στα τέλη του καλοκαιριού του 2018 η Αγκελα Μέρκελ δεν είχε διαψεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο ενδιαφέρεται πρωτίστως να εξασφαλίσει την επόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στη WSJ, αρχικά η Γαλλία ενδιαφερόταν για την προεδρία της ΕΚΤ. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος είχε αποφασίσει πέρυσι το καλοκαίρι να θυσιάσει την προεδρία της ΕΚΤ, την οποία δεν έχει αναλάβει ποτέ Γερμανός, ώστε να εξασφαλίσει πως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι Γερμανός πολιτικός, ανέφεραν πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η Handelsblatt. Είναι άγραφος νόμος πως δεν γίνεται στελέχη της ίδιας εθνικότητας να καταλαμβάνουν την προεδρία δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμικών οργανισμών.

Η Μέρκελ φαίνεται πως είχε αποφασίσει ότι είναι σημαντικότερο για τη χώρα να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύεται εκ μέρους της Ε.Ε. εμπορικές συνθήκες, ενώ είναι και ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών κανόνων σε ζητήματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Ωστόσο η προοπτική να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τη νίκη στις ευρωεκλογές συγκεντρώνει σήμερα λιγότερες πιθανότητες, γεγονός που κάνει το Βερολίνο να στρέψει και πάλι το βλέμμα στην προεδρία της ΕΚΤ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη WSJ, και το Παρίσι θεωρεί πλέον πως είναι σημαντικότερο να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν και όχι της ΕΚΤ. Κατά τη WSJ, αν τελικά διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ο Γενς Βάιντμαν θα πρόκειται για μεγάλη νίκη της Αγκελα Μέρκελ, που θα τη βοηθήσει να αντικρούσει την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός της, ενώ θα της επιτρέψει να αφήσει το στίγμα της στην πολιτική της Ευρωζώνης και μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία, δεδομένου πως η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ διαρκεί οκτώ χρόνια.

Βέβαια, ενδεχόμενη ανάδειξη του Βάιντμαν στην προεδρία της ΕΚΤ δεν θα ευχαριστούσε πολλούς, περιλαμβανομένων των αγορών, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται παγίως υπέρ της σκληρής νομισματικής πολιτικής ενώ σήμερα η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, σύμφωνα με τη WSJ. Ο Βάιντμαν έχει αντιταχθεί σε όλες τις κομβικές επιλογές της κεντρικής τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι από το 2011 και μετά, περιλαμβανομένης της απόφασης που θεωρείται ευρέως ότι απέτρεψε τη διάσπαση της Ευρωζώνης όταν ο Ντράγκι είχε πει τον Ιούλιο του 2012 πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να αποτρέψει τη διάλυση του ευρώ. Είχε επίσης εκφράσει αντιρρήσεις και για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφάρμοσε η ΕΚΤ μεταξύ 2015 και 2018.

Κατεβάζει ταχύτητα η γερμανική οικονομία λόγω εμπορικού πολέμου

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η γερμανική οικονομία λόγω της μείωσης της ζήτησης από το εξωτερικό για τα προϊόντα της. Αιτίες, ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης στην Κίνα και η αβεβαιότητα του Brexit.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας έδειξαν τη μεγαλύτερη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τα πέντε μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα στη χώρα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη κατά το ήμισυ, διαβλέποντας πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% αντί του 1,6% που προβλέπονταν αρχικά.

Οι ενδείξεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές, μέσα στο 2019 είναι ήδη ανησυχητικές. Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4,2% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν και κατά 8,4% από πέρυσι, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Το υπουργείο Οικονομίας πρόσθεσε, μάλιστα, πως «οι συνθήκες στη μεταποίηση θα συνεχίσουν να είναι υποτονικές μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής εξωτερικής ζήτησης». Μέσα στον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 6% από τον προηγούμενο μήνα. «Αυτό που προκαλεί ένας εμπορικός πόλεμος είναι η απότομη μείωση των επενδύσεων», σχολιάζει η Κάρεν Γουόρντ, στρατηγική αναλύτρια στην JPMorgan Asset Management.

Οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τον μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ. Ο εμπορικός πόλεμος, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αλλά και η αποδυνάμωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία των ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία

Αν και έχουν προστεθεί σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου, επικρατεί απαισιοδοξία για το μέλλον εξαιτίας των επιπτώσεων από την πολιτική προστατευτισμού που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, παραδείγματος χάριν, δημιουργήθηκαν μόνο 4.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και ένα χρόνο.

Προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν, μάλιστα, πτώση των θέσεων εργασίας στις εργοστασιακές μονάδες των ΗΠΑ μέσα στον Μάρτιο. Οπως διαπιστώνουν οι New York Times, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν το προσωπικό τους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η απόφαση της General Motors να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα σε εργοστάσιο του Οχάιο, καταργώντας ουσιαστικά 14.000 θέσεις εργασίας. Μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν πτώση των επενδύσεων τον Φεβρουάριο. «Θα πρέπει να αναμένουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ», σχολιάζει ο Αντριου Χάντερ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή