Ενδιαφέρον από τη UniCredit για τη γερμανική Commerzbank

Ενδιαφέρον από τη UniCredit για τη γερμανική Commerzbank

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιταλική UniCredit θα διερευνούσε θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς μεγάλου μεριδίου στην Commerzbank εάν δεν ευοδωθεί μια συγχώνευση με την Deustche Bank, αποκάλυψαν πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Εντείνονται, ως εκ τούτου, οι πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα σε Deutsche Bank και Commerzbank.

Σε αυτή τη φάση, οι διοικήσεις δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στη Γερμανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, προχωρώντας «πολύ προσεκτικά» όπως μαρτυρούν άτομα κοντά στις εξελίξεις. Το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank έχει προθεσμία μέχρι τις 9 Απριλίου για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Deutsche Bank, αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών ανακοινώθηκαν στις 17 Μαρτίου και φαίνεται πως ξεκίνησαν κατόπιν παρότρυνσης του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Το Βερολίνο προβληματίζεται για το μέλλον της Deutsche Bank. Η κερδοφορία της κορυφαίας τράπεζας στη Γερμανία έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχει επιβαρυνθεί με μεγάλες νομικές δαπάνες λόγω μιας σειράς σκανδάλων που ξέσπασαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οπότε η γερμανική κυβέρνηση προτιμά μια συμμαχία ανάμεσα σε δύο μεγάλες γερμανικές τράπεζες, ακόμη και αν έχει ως τίμημα την απώλεια έως και 30.000 θέσεων εργασίας. Διαφορετικά ελλοχεύει κίνδυνος να επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση της Deutsche Bank σε ένα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον, όπως είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Bloomberg.

Από την πλευρά της, η UniCredit, που είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην Ιταλία, δεν προτίθεται να παρέμβει στις συνομιλίες μεταξύ των Deutsche Bank και Commerzbank, επισημαίνουν οι Financial Times. Επί του παρόντος, επικεντρώνει όλη την προσοχή της στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. Εντούτοις, εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο γερμανικών τραπεζών, η UniCredit θα εξέταζε την υποβολή πρότασης για την εξαγορά μεγάλου μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank, αξίας δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως η UniCredit θα συγχώνευε την Commerzbank με την HypoVereinsbank που είναι η θυγατρική της ιταλικής τράπεζας στη Γερμανία.

Η στήριξη του Βερολίνου, το οποίο διατηρεί μερίδιο 15,6% στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank, σε μια συγχώνευση με την Deutsche Bank, δεν ανοίγει απαραιτήτως τον δρόμο σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο γερμανικών τραπεζών. Αντιδράσεις υπάρχουν από τις συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζομένους των γερμανικών τραπεζών. Επιφυλάξεις τηρούν, επίσης, ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές των τραπεζών, καθώς μια συγχώνευση ανάμεσα στις δύο γερμανικές τράπεζες θα απαιτούσε την άντληση ακόμη 10 δισ. ευρώ από τις αγορές για τη χρηματοδότησή της. Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από έγγραφα που κατέθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απέκτησε το Reuters, η τιμή της μετοχής της Commerzbank σε μια συμφωνία εξαγοράς θα πρέπει να φθάσει τα 26 ευρώ για να μην επωμιστούν απώλειες οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Σήμερα, η μετοχή της Commerzbank κυμαίνεται στα επτά ευρώ. Eίναι δε η μοναδική μετοχή που ενισχύθηκε με την είδηση για το ενδιαφέρον της UniCredit. Αντίθετα, οι μετοχές της UniCredit και της Deutsche Bank σημείωσαν απώλειες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή