Αισιοδοξία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Αισιοδοξία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε, ο οποίος βρέθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε στην Ουάσιγκτον για τον νέο γύρο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία που μπορεί να ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

Τα πιο δύσκολα σημεία της εν λόγω συμφωνίας φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές αναφορικά με τους δασμούς και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, που πρέπει να γεφυρωθούν. Η αυξημένη αισιοδοξία των επενδυτών για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον οδήγησε τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου αυξήθηκε σε υψηλό 2 εβδομάδων 2,54% την Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο (+11 μονάδες βάσης) από την αρχή του έτους.

Οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων στον πυρήνα της Ευρωζώνης ακολούθησαν ανάλογη πορεία, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να περνάει την ίδια ημέρα σε θετικό έδαφος σε υψηλό 2 εβδομάδων, 0,019%. Δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών πριν από τη νέα προγραμματισμένη ημερομηνία για το Brexit της 12ης Απριλίου, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία (αύξηση 0,7% το Φεβρουάριο –η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος το τελευταίο εξάμηνο– ύστερα από πτώση 0,8% τον Ιανουάριο), βοήθησαν στην ενίσχυση του κλίματος στην αγορά, με τους επενδυτές να απομακρύνονται από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Στις αγορές συναλλάγματος, η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε πτώση του ιαπωνικού γιεν, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, με την ισοτιμία δολάριο/γιεν να ανέρχεται σε υψηλό 3 εβδομάδων, 111,80, στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρισκόταν στην περιοχή 1,1215-1,1235 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, μετά το υψηλό περίπου μιας εβδομάδας, 1,1255, που σημειώθηκε την Τετάρτη, με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη να μην εμπεριέχουν επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το νέο πρόγραμμα –το τρίτο κατά σειράν– μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης ή/και την ενδεχόμενη αύξηση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια στην κερδοφορία των τραπεζών.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή