Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Μάρτιο στις ΗΠΑ

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Μάρτιο στις ΗΠΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτερους ρυθμούς προχώρησαν σε προσλήψεις οι ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, χάρις στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, ενώ αυτή η βελτίωση αποτυπώθηκε ειδικότερα στον κλάδο των κατασκευών. Η θετική εξέλιξη αυτή, όπως φαίνεται στη σχετική έκθεση του υπ. Εργασίας, αμβλύνει περαιτέρω και τους φόβους για αιφνίδια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο δείκτης της απασχόλησης τον Μάρτιο ενισχύθηκε εν συγκρίσει με τα επίπεδα ναδίρ 17 μηνών του Φεβρουαρίου.

Οι θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 196 χιλιάδες. Εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, με τις αρχικές 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας να αυξάνονται σε 33 χιλιάδες. Πάντως, η τόνωση της απασχόλησης φέτος δεν είναι τόσο δυναμική όσο ήταν αντιστοίχως το 2018, λόγω της επιδείνωσης των ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού και του ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι πιο ανελαστικές. Συν τοις άλλοις, επιβραδύνθηκαν τον Μάρτιο οι μισθολογικές αυξήσεις στο 0,1% από το 0,4% του Φεβρουαρίου. Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις, διότι 224 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας. Κι αυτό έρχεται προς επίρρωσιν της απόφασης της Fed να παύσει προς το παρόν την πορεία αύξησης του κόστους δανεισμού, την οποία εκκίνησε πριν από τρία χρόνια. Η Fed ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα επιτόκια του δολαρίου εντός του τρέχοντος έτους, κάτι που είχε κάνει ήδη τέσσερις φορές το 2018.

«Η τελευταία έκθεση του υπουργείου Εργασίας είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, με τόνωση των θέσεων εργασίας, για να κατευναστεί η ανησυχία πως επίκειται ύφεση, και με αύξηση μισθών τέτοια, ώστε να μην αναθερμανθούν πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε, τέλος, ο Κερτ Λονγκ, οικονομολόγος της National Association of Federally – Insured Credit Unions.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή