Πλησιάζουν σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα

Πλησιάζουν σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ και Κίνα χαιρέτισαν χθες τα ξημερώματα την πρόοδο που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό του εμπορικού πολέμου, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα απαιτηθούν ακόμη τέσσερις εβδομάδες μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία.

Μιλώντας χθες τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ έκανε λόγο για συμφωνία που θα είναι «μνημειώδης», ενώ προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί το διμερές εμπόριο χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Πλησιάζουμε πολύ στο να επιτύχουμε συμφωνία… Θα έλεγα εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, ίσως λιγότερο ίσως περισσότερο, όσο χρειαστεί, θα μπορούσε να ανακοινωθεί κάτι μνημειώδες», είπε ο Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Λιου Χε, Κινέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό και βασικό διαπραγματευτή από την κινεζική πλευρά. Ο Λιου συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανακοίνωσε ημερομηνία και τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ώστε να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η συμφωνία. «Αν έχουμε συμφωνία, τότε θα έχουμε και σύνοδο», δήλωσε ο Τραμπ.

Οι δηλώσεις Τραμπ παρατείνουν την αβεβαιότητα για το κατά πόσον οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταφέρουν να θέσουν τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, που διαρκεί ήδη εννέα μήνες. Στο διάστημα αυτό έχουν διαταραχθεί παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, έχουν αναστατωθεί αγορές και έχουν επιβραδυνθεί το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια ανάπτυξη. Στις αρχές της εβδομάδας η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, είχε προειδοποιήσει ΗΠΑ και Κίνα να αποφύγουν έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.

Ο Τραμπ ανέφερε χθες πως τα σημεία όπου ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί και οι τρόποι με τους οποίους θα διασφαλιστεί πως η Κίνα εφαρμόζει όντως τα συμφωνηθέντα. Πρόσθεσε, όμως, πως «έχουμε συμφωνήσει σε πολύ περισσότερα απ’ όσα απομένουν να συμφωνηθούν». Σύμφωνα με προσχέδια της συμφωνίας που επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο θα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το 2025 να πετύχει τους στόχους για αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων με στόχο να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα. Επίσης θα επιτραπεί στις αμερικανικές εταιρείες να κατέχουν πλήρως θυγατρικές στην Κίνα και να μην είναι αναγκασμένες να ιδρύουν κοινοπραξίες με κινεζικές εταιρείες.

Αυτοί είναι δεσμευτικοί όροι και η μη τήρησή τους θα οδηγήσει στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Υπάρχουν και άλλες υποσχέσεις που η Κίνα θα έχει περιθώριο να εκπληρώσει έως το 2029, όμως δεν θα είναι δεσμευτικές και η μη τήρησή τους δεν θα επιφέρει την επιβολή κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή