Με ευνοϊκούς όρους τα νέα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ

Με ευνοϊκούς όρους τα νέα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Eurogroup να ανησυχεί όλο και περισσότερο για πιθανή ύφεση στην Ιταλία και για στασιμότητα της οικονομίας στη Γερμανία, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να πληρώσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης για να μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα τους χορηγήσει το φθινόπωρο.

Οι λεπτομέρειες για τους όρους υπό τους οποίους θα δοθούν τα νέα στοχευμένα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια (TLTRO) στις τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να καθοριστούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Πρόθεση της κεντρικής τράπεζας ήταν οι όροι που θα συνοδεύουν τα νέα δάνεια να μην είναι τόσο γενναιόδωροι όσο όταν το 2016. Ωστόσο, η επιβράδυνση της οικονομίας και απειλές όπως το Brexit θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να χορηγήσει τα νέα δάνεια με μέσο επιτόκιο -0,2%, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που έκανε το Bloomberg.

Στόχος των δανείων είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της χορήγησης πιστώσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από το 2% που επιδιώκει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το επιτόκιο με το οποίο θα χορηγηθούν τα νέα δάνεια θα είναι χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (βρίσκεται στο 0% τα τελευταία χρόνια) και η διάμεση τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,2%. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αυτό ισοδυναμεί με πηγή εισοδήματος από τόκους για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας τους και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια της ΕΚΤ να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα θα είναι και το συνολικό ύψος των δανείων που θα χορηγήσει στις τράπεζες.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως το συνολικό ποσό θα είναι περίπου το μισό σε σύγκριση με το 2016, γεγονός που ενδέχεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να προσφέρει ακόμη καλύτερους όρους στις τράπεζες. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup εμφανίζεται όλο και πιο ανήσυχο για την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Μας ανησυχεί η επιβράδυνση στη Γερμανία και η ύφεση στην Ιταλία», δήλωσε χθες ο Μπρινό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στο Βουκουρέστι.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες πως η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας είναι «λεπτή» και πως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2019.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είπε πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης της ανάπτυξης στη Γερμανία και στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε να πει ποιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει στις 10 Απριλίου την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 0,1% από 1% που είναι σήμερα.  Ο Τρία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι τα νέα μέτρα για την ανάπτυξη που ψήφισε χθες το ιταλικό Κοινοβούλιο θα ενισχύσουν τον ρυθμό στο 0,3% με 0,4%, ωστόσο πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν κατά πόσον τα μάλλον αδύναμα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων θα έχουν απτή επίδραση. Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και η γερμανική έμεινε στάσιμη το τέταρτο.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Η επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα αναγκάσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Παράλληλα, προβλέπεται πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι και το 2021, οπότε και θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,6%. Πλέον οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού θα αφορά το επιτόκιο για τις τράπεζες το οποίο θα αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,3%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,4% το 2019 και στο 1,5% το 2020. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ακόμη με τον πληθωρισμό τόσο ασθενικό», εξηγεί ο Ζουλιέν Μανσό, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της ING. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των οικονομολόγων ήταν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης, σε τριμηνιαία βάση, θα κινηθεί μεταξύ 0,2% και 0,4% κάθε τρίμηνο έως το τέλος του 2019. Η διάμεση πιθανότητα για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη στο 20% και για τα επόμενα δύο χρόνια στο 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή