ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οροι ΕΚΤ στη συγχώνευση Deutsche – Commerzbank

Οροι ΕΚΤ στη συγχώνευση Deutsche – Commerzbank

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει από την Deutsche Bank να αντλήσει νέα κεφάλαια ως προϋπόθεση για να προχωρήσει σε συγχώνευση με την Commerzbank, όπου το γερμανικό κράτος διατηρεί μερίδιο περίπου 15%. Ενας τέτοιος όρος μπορεί να περιπλέξει τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών που ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η ΕΚΤ θα ζητήσει από την Deutsche Bank να συγκεντρώνει πρόσθετα κεφάλαια ως δικλίδα ασφαλείας σε μια περίοδο που οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την κορυφαία γερμανική τράπεζα.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Deutsche Bank και Commerzbank, αν και έχει τη στήριξη του Βερολίνου, δεν φαίνεται τόσο εύκολη υπόθεση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάρτιν Τσίλκε, καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει παράγοντες μέσα στην ίδια τράπεζα για τα οφέλη μιας συμφωνίας με την Deutsche Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ίδιος τόνισε σε επιστολή προς τους εργαζομένους πως η Commerzbank δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνη της σε επενδύσεις. Η κερδοφορία της Commerzbank δέχεται πιέσεις από τα χαμηλά επιτοκιακά περιθώρια και τις υψηλές δαπάνες συμμόρφωσης σε νέους αυστηρότερους κανόνες. Την ίδια ώρα καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των πελατών για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής.

Αντιδράσεις για μια συγχώνευση Commerzbank-Deutsche Bank υπάρχουν από τις συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζομένους των γερμανικών τραπεζών, καθώς εκτιμάται πως θα οδηγήσει στην κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας. Επιφυλάξεις τηρούν, επίσης, ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές των τραπεζών, καθώς θεωρείται πως θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας συγχώνευσης ανάμεσα στην Deutsche Bank και στην Commerzbank. Συν τοις άλλοις, όπως προκύπτει από έγγραφα που κατέθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η τιμή μετοχής της Commerzbank θα πρέπει να φθάσει τα 26 ευρώ για να μην επωμιστούν απώλειες οι Γερμανοί φορολογούμενοι στη σύναψη μιας συμφωνίας που θα περιελάμβανε την πώληση του μεριδίου που κατέχει το γερμανικό δημόσιο. Χθες, η μετοχή της Commerzbank κυμαίνονταν στα 7,5 ευρώ λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Το Βερολίνο προβληματίζεται για το μέλλον της Deutsche Bank. Η κερδοφορία της κορυφαίας τράπεζας στη Γερμανία έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχει επιβαρυνθεί με μεγάλες νομικές δαπάνες λόγω μιας σειράς σκανδάλων που ξέσπασαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μια συμμαχία ανάμεσα σε δύο μεγάλες γερμανικές τράπεζες μπορεί να έχει ως τίμημα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση της Deutsche Bank σε ένα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον.

Στο μεταξύ, πηγές των Financial Times αποκάλυψαν μέσα στην εβδομάδα πως ιταλική UniCredit θα διερευνούσε θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς μεγάλου μεριδίου στην Commerzbank εάν δεν ευοδωθεί μια συγχώνευση με την Deutsche Bank.
Οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως η UniCredit θα συγχώνευε την Commerzbank με την HypoVereinsbank που είναι η θυγατρική της ιταλικής τράπεζας στη Γερμανία.