Πρώτη νίκη Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε στο Πεκίνο

Πρώτη νίκη Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε στο Πεκίνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου αναγκάζει εταιρείες από όλες τις γωνιές του κόσμου να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους σε σχέση με την κινεζική οικονομία. Από την GoPro, την αμερικανική κατασκευάστρια επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών, μέχρι την Danfoss, τον δανέζικο όμιλο παραγωγής εξοπλισμού ύδρευσης και θέρμανσης, μεταφέρουν κάποια από την παραγωγή τους εκτός κινεζικών συνόρων. Εταιρείες εγκαθιστούν μονάδες και σε άλλες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Ινδία.

Οπως γράφει ο Κιθ Μπράντσερ των New York Times, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια νίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οποιαδήποτε και εάν είναι τελικά η εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Πεκίνο. «Η Κίνα ήταν το εργοστάσιο του υπόλοιπου κόσμου», σχολιάζει ο Σκονγκ Τζιπίνγκ, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κρατική China Materials Building Materials Group (CMBM). «Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που ακόμη και κινεζικές εταιρείες επεκτείνουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό», προσθέτει ο ίδιος. H CMBM είναι η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στην Κίνα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ από τον Μάρτιο του 2006.

Οπως διαπιστώνουν οι New York Times, οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία και εάν προκύψει ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, είναι πολύ πιθανό να μην αρθούν οι πρόσθετοι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εξαρτημάτων αεροσκαφών και πυρηνικών εργοστασίων, και σε άλλα προϊόντα που θεωρεί ο Λευκός Οίκος πως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος προσδοκά πως όλο και πιο πολλές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους θα αναζητήσουν χώρες με ένα φιλικότερο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο από αυτό της Κίνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία. Ενα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου, όπου φαίνεται να έχει βρεθεί λύση, είναι πως οι ξένες εταιρείες αναγκάζονται να μοιράζονται την τεχνολογία τους με κινεζικές ως προϋποθέση για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Πολλές εταιρείες στο παρελθόν είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, αλλά ήταν μεγαλύτερο το οικονομικό όφελος από τη δραστηριότητά τους στην Κίνα. Παράπονα έχουν εκφραστεί, παράλληλα, για την εύνοια που εκδηλώνει το Πεκίνο σε εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα και την ανεπάρκεια των μέτρων στην καταπολέμηση της κλοπής για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στην παγκόσμια οικονομία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, η Κίνα εξελίχθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου μεταποιητικού κλάδου. Το μερίδιό της στη μεταποίηση, παγκοσμίως, αυξήθηκε από το 8% το 2000 στο 25% πέρυσι σε όρους προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη. Δηλαδή, όπως προκύπτει από τον ΟΗΕ, ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ μαζί με τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα.

Σήμερα όμως, εκτός των άλλων, η Κίνα χάνει την ανταγωνιστικότητά της στο κόστος εργασίας, καθώς οι μισθοί και άλλες παρεμφερείς δαπάνες ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή