Μόνο μία τράπεζα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΚΤ

Μόνο μία τράπεζα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΚΤ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μία από τις 119 συστημικές τράπεζες που εξετάζονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) για το 2018 δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΚΤ για ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια. Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες, η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ καταγράφει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο –κατά πολύ– από το απαιτούμενο όριο. Τέσσερις τράπεζες της Ευρωζώνης αξιολογήθηκαν οριακά. Αύξηση του ελάχιστου ορίου βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) σημειώθηκε από 10,1% το 2017 σε 10,6% το 2018.

Η αύξηση οφείλεται στην τελευταία φάση της σταδιακής υλοποίησης του αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου, δηλαδή της προσπάθειας που καταβάλλεται μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να αυξήσουν οι τράπεζες τα κεφάλαιά τους, ώστε να είναι σε θέση να ξεπεράσουν την επόμενη κρίση χωρίς να ζητήσουν πάλι τη βοήθεια των φορολογουμένων. Η δομή διακυβέρνησης και η διαχείριση κινδύνων των τραπεζών επιδεινώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο της SREP του 2017, ενώ η αξιολόγηση της διαχείρισης από τις τράπεζες των κινδύνων σχετικά με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Παρότι δεν κατονομάζεται η μία τράπεζα που δεν πέτυχε το όριο για την κεφαλαιακή επάρκεια, πέρυσι η ΕΚΤ είχε ζητήσει από την ιταλική Carige να αντλήσει νέα κεφάλαια από την αγορά.

Στο πλαίσιο του SREP, η ΕΚΤ επέβαλε επίσης μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα σε περισσότερες από 80 τράπεζες. Οι ποιοτικές αυτές υποδείξεις της ΕΚΤ στοχεύουν στη διευθέτηση μιας σειράς προβλημάτων που ποικίλλουν, περιλαμβάνοντας από θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης έως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, σε τρεις τράπεζες επιβλήθηκαν μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή