Η πολιτική πίεση στον Ερντογάν απομακρύνει τις μεταρρυθμίσεις

Η πολιτική πίεση στον Ερντογάν απομακρύνει τις μεταρρυθμίσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες των επενδυτών για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, εξανεμίζονται από την ήττα του προέδρου Ερντογάν στις τοπικές εκλογές. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2002, έχασε την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μαρτίου. Το ΑΚΡ έχει ζητήσει νέα καταμέτρηση ψήφων και στις δύο πόλεις.

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πρόκειται να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση του νομίσματος της χώρας. Μετά τη νομισματική κρίση που ξέσπασε πέρυσι και οδήγησε την τουρκική λίρα σε πτώση σχεδόν 30%, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μακροπρόθεσμα μέτρα για την αύξηση των εξαγωγών, την ανακούφιση των υπερχρεωμένων εταιρειών και την ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας για να κάνει τη δουλειά της. Αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι θα επικεντρωθεί στην οικονομία, οι οικονομικοί αναλυτές δεν πείθονται πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Φοβούνται, μάλιστα, πως το ΑΚΡ θα εφαρμόσει προσωρινά μέτρα στήριξης που σε βάθος χρόνου θα επιδεινώσουν την κατάσταση της οικονομίας. «Η βάση του ΑΚΡ υποστηρίζει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά, πέραν τούτου, δεν θα περίμενα ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία», σχολιάζει ο Γκιλόμ Τρέσκα, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Credit Agricole.

Βασικό πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι η παροχή φθηνών δανείων σε ξένο νόμισμα που χρηματοδότησαν την ταχεία ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου. Οταν, όμως, κατέρρευσε η τουρκική λίρα, οι εταιρείες δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, εκθέτοντας τους πιστωτές αλλά και τους εργαζομένους τους στον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή σειρά κινήσεων του προέδρου Ερντογάν έπεισαν τους επενδυτές ότι δεν θα επιτραπεί στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 24% για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω του 20%. «Φαίνεται πως ο Ερντογάν εκτιμά ότι θα επιβιώσει πολιτικά», υποστηρίζει ο Νιχάτ Μπουλέντ Γκιουλνεκίν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης στην Τουρκία και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Δεν νομίζω πως η κυβέρνηση έχει θέσει μακροπρόθεσμους στόχους για τη βελτίωση της οικονομίας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθεί η οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής», προσθέτει ο ίδιος. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή