Εμπορικός πόλεμος, Brexit φρενάρουν την ανάπτυξη

Εμπορικός πόλεμος, Brexit φρενάρουν την ανάπτυξη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε χθες προς το χειρότερο την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, για τρίτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, και προειδοποίησε για περαιτέρω επιβράδυνση αν δεν λήξει ο εμπορικός πόλεμος και αν δεν αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. Για την Ευρωζώνη το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,3% το 2019 και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης και την ΕΚΤ να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019, τον χαμηλότερο από το 2016, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη και στην Κίνα και σε μικρότερο βαθμό εξαιτίας της επιβράδυνσης στις ΗΠΑ.

Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναθεωρώντας κατά πολύ τις προβλέψεις του για τη γερμανική και την ιταλική οικονομία. Για τη Γερμανία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,8% το 2019 (κατά -0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου) και για την Ιταλία ουσιαστικά προβλέπει στασιμότητα (ρυθμό ανάπτυξης 0,1%). Για τη Γαλλία το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το 2019 και για την Ισπανία ρυθμό 2,1% (και οι δύο προβλέψεις αναθεωρημένες κατά -0,2 ποσοστιαίες μονάδες). Για τη Βρετανία το Ταμείο προβλέπει ύφεση αθροιστικά 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2021 σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία και για την Ε.Ε. απώλεια ΑΕΠ ίση με 0,5%. Ακόμη και στην περίπτωση σχετικά ήρεμης εξόδου από την Ε.Ε., το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 3,5% μέχρι το 2021 σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη τάση. Η αισιόδοξη εκτίμηση είναι πως η επιβράδυνση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του δεύτερου τριμήνου και πως θα υπάρξει ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο η Γκίτα Γκόπιναχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προειδοποίησε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι προβλέψεις να αποδειχθούν πιο αισιόδοξες από την πραγματικότητα. «Βρισκόμαστε σε μια λεπτή στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Αν δεν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για χαμηλότερη ανάπτυξη και είναι αποτελεσματικά τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, η παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να ανακάμψει. Αν, ωστόσο, γίνουν πραγματικότητα οι μεγάλες απειλές, τότε θα μπορούσε να εκτροχιαστεί η αναμενόμενη ανάκαμψη στις οικονομίες που βρίσκονται υπό πίεση, στις οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές και σε οικονομίες που έχουν υψηλό επίπεδο χρέους», εξήγησε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου. Για το 2020 το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη στο 3,6%.

Τέλος, για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2019 (από 2,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο), ενώ για την Κίνα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,3% (από 6,2%) χάρη στα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης και στις προσδοκίες για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή