Αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ζητεί ο Σολτς

Αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ζητεί ο Σολτς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον με ποιους τρόπους θα αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Εκτίμησε δε πως το πολιτικό ρίσκο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία. Η απειλή Τραμπ αυτή την εβδομάδα να επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε εισαγωγές από την Ε.Ε., ύψους 11 δισ. δολαρίων τον χρόνο, ήταν το γεγονός που άνοιξε νέο μέτωπο στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. «Ολα τα (εμπλεκόμενα) μέρη πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση των εμπορικών διαφορών. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικές οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. Εκτίμησε πως πολιτικά προβλήματα όπως οι εμπορικές διενέξεις και το Brexit είναι εφικτό να επιλυθούν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης πως θέλει να εκμεταλλευτεί την εξαμηνιαία σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να πετύχει πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας για επιβολή παγκοσμίως ελάχιστου συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων. «Για εμένα, ένα πολύ σημαντικό θέμα στις συναντήσεις του ΔΝΤ είναι η μάχη για δίκαιη φορολογία. Θέλουμε να αποτρέψουμε οι μεγάλες εταιρείες να μπορούν να αποφεύγουν την ευθύνη να καταβάλλουν φόρους», είπε ο Σολτς. Πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό της πλεόνασμα για να ενισχύσει με 1,25 δισ. τον χρόνο τις προσπάθειες των εταιρειών στην έρευνα και ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο Σολτς είπε πως είναι «πολύ αισιόδοξος» πως οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει μέχρι τον Ιούνιο για τη δομή που θα έχει ο νέος προϋπολογισμός. Τέλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank, ο Σολτς είπε πως αυτή εξαρτάται από τις δύο τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή