Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με εξαίρεση το Λονδίνο, όπου ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε οριακές απώλειες (-0,05%). Η παράταση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία για το Brexit μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ενίσχυσε χθες το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας έως έναν βαθμό το τοπίο ενόψει του καθολικού Πάσχα. Με άλλα λόγια, απομακρύνεται έστω και προσωρινά ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit, αλλά το βρετανικό Κοινοβούλιο παραμένει διχασμένο ως προς την εύρεση μιας λύσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε οριακά κέρδη (0,06%), αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία που παρουσίαζε στην αρχή της συνεδρίασης. Σημαντική άνοδο εμφάνισαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Ωθηση δόθηκε, επίσης, στον κλάδο ειδών πολυτελείας από τη δημοσιοποίηση υψηλότερων του αναμενομένου πωλήσεων από τον όμιλο LVMH, οδηγώντας τον δείκτη Cac-40 σε κέρδη 0,66%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax αναρριχήθηκε 0,25%. Καμία ιδιαίτερη μεταβολή δεν σημείωσαν το ευρώ και το δολάριο. Περιορισμένες ήταν επίσης οι διακυμάνσεις της στερλίνας, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση εξαιτίας της αβεβαιότητας που παρατείνεται λόγω της αναβολής που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν πτώση της τάξεως του 0,22% και 0,12% αντίστοιχα λίγο πριν από το κλείσιμο. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν οι χαμηλές προσδοκίες για την κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Refinitiv, τα κέρδη των τραπεζών που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 αναμένεται να έχουν ενισχυθεί κατά 1,8% το α΄ τρίμηνο του 2019 έναντι του 8,2% που είχε εκτιμηθεί προ εξαμήνου. Σήμερα οι Wells Fargo και JPMorgan Chase πρόκειται να δημοσιοποιήσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους. Μεγάλες απώλειες παρουσίαζαν, επίσης, οι μετοχές του κλάδου υγείας.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησε σχεδόν κατά 2% στα 63,45 δολάρια το βαρέλι, καθώς πηγές αποκάλυψαν πως ο ΟΠΕΚ μπορεί να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του από τον Ιούλιο, εάν υπάρξει περαιτέρω μείωση της προσφοράς από τη Βενεζουέλα και το Ιράν. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent παρουσίασε πτώση 1,01% στα 70,72 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή