ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από αυτοκρατορία, πολιτικός επαίτης

Από αυτοκρατορία, πολιτικός επαίτης

Η παράταση του Brexit έχει μία σειρά από άμεσες και σημαντικές συνέπειες στην πολιτική της Ευρώπης, ενώ καταδεικνύει παράλληλα την απόλυτη ένδεια του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας και τα καταστροφικά αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσουν έναν λαό οι αλαζονικές και απαίδευτες κοινωνικά ηγεσίες. Το πώς δηλαδή μπορούν να αλλάξουν δραματικά τη μοίρα ενός τόπου οι πολιτικές ελίτ, όταν δεν έχουν την ικανότητα να συνειδητοποιήσουν τα κοινωνικά προβλήματα ή να «διαβάσουν» τη δυναμική των διεθνών ανακατατάξεων και να σταθούν από τη σωστή πλευρά. Ας δούμε την ακολουθία των πραγμάτων:

Πρώτον, η παράταση του Brexit έστω και έως τον Οκτώβριο, σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα προσέλθουν και αυτοί στις κάλπες και θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Με δεδομένη την πρόβλεψη για την επιτυχία του ανερχόμενου εργατικού κόμματος και την κάθετη πτώση της κυβερνώσας παράταξης, αυτό σημαίνει σοβαρή αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει τον πρόεδρο της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Με άλλα λόγια, θα δυσκολευθεί πολύ να επιτύχει τον στόχο του ο εκλεκτός των Γερμανών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, σε αντίθεση με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, που θα κερδίσει ψήφους και έδαφος, ως η άλλη λύση, στη συγκεκριμένη κούρσα. Αυτό βεβαίως δεν είναι και κακό, καθώς υπάρχει διαφορά στην εμπειρία, στα χαρίσματα και στις θέσεις των δύο ανδρών. Ακόμη και η εναλλακτική προοπτική του ισχυρότερου Μπαρνιέ, του κεντροδεξιού Γάλλου που διαπραγματεύεται το Brexit με τους Βρετανούς, κερδίζει πόντους.

Δεύτερον, η περίπτωση της Βρετανίας έδειξε πού μπορούν να οδηγήσουν μία χώρα ο τυφλός εθνικισμός, ο λαϊκισμός και οι ανώριμοι πολιτικοί ηγέτες. Εφθασε την Τετάρτη να εκλιπαρεί η πρωθυπουργός Μέι ακόμη και τα πιο μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να της δώσουν μία παράταση λίγων μηνών. Διότι το βρετανικό σύστημα αποσαρθρώνεται. Και από την άλλη, οι ηγέτες των άλλων χωρών, ανάγκασαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να φύγει έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης σαν το φτωχό συγγενή, προκειμένου εκείνοι να αποφασίσουν τη μοίρα της. Μία πρώην αυτοκρατορία που έγινε πολιτικός επαίτης!

Τρίτον, στις άμεσες συνέπειες θα πρέπει να επισημάνουμε την αστάθεια, την οποία θα προκαλέσει περαιτέρω στον βηματισμό της Ευρώπης η παρατεταμένη περίοδος του Brexit. Τρία χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τα κέντρα αποφάσεων η υπόθεση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αυξάνοντας τις αβεβαιότητες στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στην ασφάλεια. Η διαδικασία της Βρετανίας, εκτός από την ελαφρότητα του πολιτικού της συστήματος, που ήταν παντελώς απροετοίμαστο για μία τέτοιου μεγέθους στρατηγική επιλογή, ανέδειξε και το πόσο πολύπλοκο, επώδυνο και χρονοβόρο είναι το σενάριο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και θα χρειαστούν ενδεχομένως και άλλα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός. Ακόμη όμως και μόνο το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα έχουν λόγο επί κοινοτικών θεμάτων, μπορεί να κατανοήσει κανείς πως το πρόβλημα κακοφορμίζει.

Τέταρτον, οι εξελίξεις μιας παραπαίουσας παγκόσμιας άλλοτε δύναμης, εξαιτίας της διανοητικής νωθρότητας μιας πολιτικής ελίτ, θα πρέπει να σταθούν παράδειγμα και να έχουν ως άμεση συνέπεια την ενεργοποίηση των ηγεσιών που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα των πολιτών και την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης. Η ενοποίηση αποτελεί σχέδιο επιβίωσης στο σημερινό ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Οι επικείμενες ευρωεκλογές λοιπόν θα πρέπει να είναι η αφορμή μιας νέας τέτοιας αρχής. Να μιλήσουν οι πολιτικοί για την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, την ανάγκη διόρθωσης της λιτότητας. Το Brexit το ψήφισαν τα φτωχότερα στρώματα των Βρετανών, όχι οι εύποροι.

Θα πρέπει στο εξής οι ηγεσίες να κατέβουν από το άρμα της υπεροψίας και να επικοινωνήσουν το αφήγημά τους στους πολίτες της Ευρώπης. Μιλάμε για μία μάχη, δεν είναι αστεία…