Τρία: αναζητεί εναλλακτικά μέτρα για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ

Τρία: αναζητεί εναλλακτικά μέτρα για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία ξεκαθάρισε χθες στους δύο αντιπροέδρους του κυβερνητικού συνασπισμού πως ο ΦΠΑ θα αυξηθεί εάν δεν βρεθεί εναλλακτική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τρία συγκρούεται με τον επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που είναι οι δύο αντιπρόεδροι στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Χθες, ειδικότερα, ο κ. Τρία είπε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου πως η αυτόματη αύξηση του ΦΠΑ –στο 25,2% το 2020 και στο 26,5% το 2021 από το τρέχον 22%– δεν θα ανακληθεί εάν δεν βρεθούν εναλλακτικά μέτρα. Λίγο αργότερα, ο Ντι Μάιο ανταπάντησε πως δεν θα γίνει καμία αύξηση στον ΦΠΑ, μια θέση που επανέλαβε και ο κ. Σαλβίνι. «Ανήκουμε σε μια κυβέρνηση που έχει ως αποστολή τη μείωση των φόρων, όχι την αύξησή τους όπως έχουν κάνει άλλες κυβερνήσεις». Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιταλίας Ευγένιο Γκαϊότι εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 3,4% του ΑΕΠ το 2020.

Κατά τη διάρκεια του 2018, ο κ. Τρία είχε φθάσει στο σημείο να θέσει ζήτημα παραίτησης από τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών καθώς προσπαθούσε να βρει μια συμβιβαστική λύση στη διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019. Τελικά η Κομισιόν αποδέχθηκε να κινηθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ. Φαίνεται, όμως, πως οι συνθήκες στην οικονομία δεν θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου αυτού, με τη Ρώμη να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις στο 2,4% του ΑΕΠ. Η ιταλική οικονομία παγιδεύτηκε σε τεχνητή ύφεση το β΄ εξάμηνο του περυσινού έτους και έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη το τρέχον έτος από το 1% στο 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή