H Deutsche Bank εκτιμά πως έρχεται πρόστιμο-μαμούθ

H Deutsche Bank εκτιμά πως έρχεται πρόστιμο-μαμούθ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη συμμετοχή του γερμανικού κολοσσού Deutsche Bank (D.B.) σε σκάνδαλο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τη Ρωσία που είχε ξεσπάσει προ διετίας. Σε εσωτερική έκθεση της Deutsche Bank, που απέκτησε η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρεται ότι είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν διώξεις εις βάρος της και να της επιβληθούν νέα πρόστιμα για τον ρόλο της στην υπόθεση ξεπλύματος παράνομων κεφαλαίων 20 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία την περίοδο 2010-14.

Στην εσωτερική έκθεση, η Deutsche Bank παραδέχεται πως ελλοχεύει κίνδυνος να της επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές. Τονίζει, επίσης, πως το συγκεκριμένο σκάνδαλο για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος έχει ήδη πλήξει το κύρος της. Αναμένει δε πιθανές αντιδράσεις από πελάτες της και πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της. Η δημοσίευση της εσωτερικής έκθεσης είναι ένα ακόμη χτύπημα στην αξιοπιστία του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς σκανδάλων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σήμερα, η οικονομική κατάσταση του τραπεζικού κολοσσού έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της πληρωμής προστίμων 14,5 δισ. δολαρίων την τελευταία δεκαετία. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως το Βερολίνο ενθαρρύνει μια συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank. Αλλά επενδυτές και εργαζόμενοι των δύο τραπεζών τηρούν επιφυλάξεις για μια τέτοια συμφωνία. Συν τοις άλλοις, ενδιαφέρον για την Commerzbank φαίνεται να έχει εκδηλωθεί επίσης από την ιταλική UniCredit και τον ολλανδικό όμιλο ING.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η Deutsche Bank ενεπλάκη σε μια τεράστια επιχείρηση για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από τη Ρωσία, γνωστή ως «παγκόσμιο πλυντήριο» (Global Laundromat) την περίοδο 2010-14. Προ διετίας είχε αποκαλυφθεί πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετείχαν 17 εμπορικές τράπεζες στη Βρετανία, οι οποίες διαχειρίζονταν παράνομα κεφάλαια άνω των 740 εκατ. δολαρίων που προέρχονταν από Ρώσους εγκληματίες με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο και στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (KGB). Στη λίστα των τραπεζών συμπεριλαμβάνονταν οι HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays και Coutts. Ντετέκτιβ είχαν εκφράσει τότε υποψίες πως τα παράνομα κεφάλαια ίσως να μην περιορίζονται στα 20 δισ. δολάρια, αλλά να φθάνουν τα 80 δισ. δολάρια.

Το «παγκόσμιο πλυντήριο» λειτουργούσε με την ίδρυση εικονικών εταιρειών που αντάλλαζαν κεφάλαια, βάζοντας λουκέτο μόλις ολοκληρώνονταν η «αποστολή» τους. Διεφθαρμένοι δικαστές στη Μολδαβία έδιναν το πράσινο φως σε διαδικασίες που επέτρεπαν τη μεταφορά δισεκατομμυρίων στη χώρα και στη Βαλτική μέσω τράπεζας στη Λετονία. Το τραπεζικό δίκτυο της Deutsche Bank χρησιμοποιούνταν για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, διευκολύνοντας παράνομες συναλλαγές να λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ασία. Στην εσωτερική έκθεση της Deutsche Bank αναφέρεται, μάλιστα, πως όλες αυτές οι παράνομες συναλλαγές πραγματοποιούνταν εν αγνοία της μέχρι που η απάτη αυτή αποκαλύφθηκε από τον Guardian και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πληροφόρηση για το Οργανωμένο Εγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), τον Μάρτιο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή