Περιορισμένα κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένα κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελαφρά κέρδη έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, όπως εμφανίζονται στην υποχώρηση του ΡΜΙ. Οι επενδυτές έδωσαν περισσότερο βάρος στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ορισμένων επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη που σημειώνει η Κίνα.

Η αγορά του Λονδίνου ήταν εκείνη που επηρεάστηκε περισσότερο από τον απογοητευτικό ΡΜΙ και ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,15%. Οπως τόνισε ο Μάικλ Χιούζον, αναλυτής της CMC Markets, «όσο αντιμετωπίζει δυσκολίες η οικονομία της Ευρώπης, δεν πρόκειται να δούμε ουσιαστική άνοδο στις μετοχές στη Βρετανία και προπαντός σε αυτές που έχουν διεθνή παρουσία». Την αγορά του Λονδίνου παρέσυραν σε υποχώρηση οι μετοχές των AstraZeneca και GlaxosmithKline, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις των εταιρειών υγείας. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο επικράτησε αισιοδοξία, καθώς τα τελευτάια στοιχεία φέρουν την οικονομική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα να αυξάνεται τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Ετσι, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε με κέρδη 0,57%.

Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο για έβδομη συναπτή συνεδρίαση. Με κέρδη 0,31% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και με κέρδη 0,34% ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης. Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη οδήγησαν, πάντως, το ευρώ σε υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα μιας και πλέον εβδομάδας. Εχοντας υποχωρήσει κατά περισσότερο από 0,5% έναντι στου δολαρίου, το βράδυ κυμαινόταν γύρω στο 1,1227 δολ.

Αντιστοίχως, ο δείκτης του δολαρίου, που υπολογίζει την ισοτιμία του έναντι των έξι μεγαλύτερων νομισμάτων, σημείωνε χθες άνοδο 0,4% Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, τα στοιχεία που εμφανίζουν αυξημένες τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και μειωμένες τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας στη Wall Street. Ετσι, αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,56% και ο Standard & Poors 500 άνοδο 0,30%. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και ο όγκος των συναλλαγών περιορισμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή