Κατεβάζουν ταχύτητα οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Κατεβάζουν ταχύτητα οι αμερικανικές επιχειρήσεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξάνεται τον Απρίλιο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 31 μηνών. Την ίδια στιγμή, όμως, τα στοιχεία του Μαρτίου φέρουν τα αμερικανικά νοικοκυριά να έχουν αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 52,9 μονάδες από τις 55,3. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανέφεραν επιβράδυνση στην παραγωγή τους, στις νέες παραγγελίες αλλά και στις προσλήψεις. Συγχρόνως ωστόσο, άλλοι δείκτες φέρουν την αμερικανική οικονομία να ενισχύεται. Τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 1,6% που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δυόμισι ετών. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο πτώση των πωλήσεων κατά 0,2%.

Η αύξηση υπερέβη άλλωστε τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση μόλις 0,9%. Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν τη θετική εξέλιξη στις επιστροφές φόρων που έλαβαν πολλοί Αμερικανοί, μολονότι φέτος ήταν μικρότερες συγκριτικά με άλλα χρόνια. Είχαν παρακρατηθεί λιγότεροι φόροι από τους μισθούς εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπροσθέτως, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. Ηταν η πέμπτη συναπτή εβδομάδα που κατεγράφη μείωση των εν λόγω αιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, επιβραδύνθηκαν μεν, αλλά υπερβαίνουν τις 100.000 τον μήνα που απαιτούνται για την απορρόφηση των νέων από την αγορά εργασίας. Οι ενθαρρυντικές αυτές εξελίξεις τείνουν, έτσι, να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που εμφάνιζε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος, και όταν σειρά από δυσοίωνα στοιχεία έδινε την εντύπωση ότι επιβραδυνόταν ραγδαία η αμερικανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή