Ο ΠΟΕ δικαίωσε τόσο την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ στη διαμάχη Airbus – Boeing

Ο ΠΟΕ δικαίωσε τόσο την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ στη διαμάχη Airbus – Boeing

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο επεισόδιο ξεκινάει στην εμπορική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) δικαίωσε τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσιγκτον στην πολυετή διαμάχη Boeing – Airbus. Αν και η διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο κολοσσών αεροναυπηγικής έχει ξεκινήσει εδώ και μία 15ετία, η απόφαση του ΠΟΕ εις βάρος της Airbus χρησιμεύει ως ένα επιπλέον «εργαλείο» για την άσκηση της πολιτικής προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου.

Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ εξήγησε πως επιθυμία των Βρυξελλών είναι να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος δασμών και αντιποίνων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, αλλά θα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι με την επιβολή μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Οι Βρυξέλλες προτείνουν δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την ευνοϊκή μεταχείριση που απολάμβανε η Boeing από το αμερικανικό κράτος. Εχουν ήδη προηγηθεί απειλές της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την επιβολή δασμών 11 δισ. δολαρίων ύστερα από την απόφαση του ΠΟΕ πως η Airbus έχει επωφεληθεί από κρατικές επιδοτήσεις. Η Airbus ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει νομική βάση για την επιβολή δασμών εις βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων τόσο μεγάλης αξίας. Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη φορολογήσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις αρχές του 2018 και εξετάζουν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Η διαιτησία του ΠΟΕ θα πρέπει να ορίσει το ύψος των δασμών που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. για αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί. Σε δημοσίευμα του Guardian σημειώνεται πως η απόφαση του ΠΟΕ σε ό,τι αφορά τις απώλειες της Ουάσιγκτον από την υπόθεση της Airbus αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

Οπως επεσήμανε και η Κομισιόν, το ύψος των αντίποινων της Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθεί από τη διαιτησία του ΠΟΕ, ο οποίος δέχθηκε τις θέσεις της Ε.Ε. ότι η Airbus έχει ζημιωθεί, ειδικότερα, από φοροαπαλλαγές και αθέμιτες πρακτικές ανάθεσης έργων που απολάμβανε η Boeing από το αμερικανικό κράτος πάνω από μία δεκαετία.

Στη λίστα των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών περιλαμβάνονται «παραδοσιακά» προϊόντα των κρατών-μελών της Ε.Ε. όπως το ροκφόρ, το κρασί, τα θαλασσινά και το ελαιόλαδο. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. θέτει στο στόχαστρο προϊόντα όπως η κέτσαπ, οι τσάντες και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Αυτή η νέα φάση στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ε.Ε. λαμβάνει χώρα σε μια αρνητική συγκυρία για το παγκόσμιο εμπόριο, που έχει ήδη πληγεί από την απόφαση της Ουάσιγκτον να φορολογήσει εισαγωγές από την Κίνα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή