Πτώση των πρόδρομων δεικτών PMI στην Ευρωζώνη

Πτώση των πρόδρομων δεικτών PMI στην Ευρωζώνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό τριών μηνών στις 51,3 μονάδες, από 51,6 μονάδες τον Μάρτιο. Η επιβράδυνση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πτώσης που σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών στις 52,5 μονάδες, από 53,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σχετικός δείκτης στον τομέα της μεταποίησης βελτιώθηκε οριακά στις 47,8 μονάδες, από 47,5 τον Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο για τρίτο συνεχή μήνα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τους επενδυτές σε αγορές κυβερνητικών ομολόγων, καθώς τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τους φόβους τους για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου –ο τίτλος κινείται αντίθετα από την τιμή– υποχώρησε σε χαμηλό μίας εβδομάδας 0,017% την Πέμπτη, προτού κλείσει στο 0,024%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου ανήλθε σε υψηλό ενός μήνα περίπου 2,61% την Τετάρτη, ενόψει θετικών οικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, προτού υποχωρήσει μερικώς την Πέμπτη στο 2,55%.

Η επιτάχυνση του ρυθμού μεταβολής των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ σε 1,6% τον Μάρτιο (έπειτα από πτώση 0,2% τον Φεβρουάριο), η οποία προμηνύει επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ το β΄τρίμηνο του 2019, δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά τη δημοσίευση των δεικτών PMI Απριλίου για την Ευρωζώνη την Πέμπτη. Σε αυτό το περιβάλλον, στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ διατηρήθηκε υπό πίεση έναντι του δολαρίου την Παρασκευή για δεύτερη συνεχή ημέρα, καταγράφοντας επίπεδα κοντά στο χαμηλό 10 ημερών 1,1225 που σημειώθηκε την Πέμπτη, λίγο μετά τη δημοσίευση των αρνητικών στοιχείων της Ευρωζώνης, με εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 0,5%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του Brent να κλείνει κοντά σε υψηλά έτους (72 δολ./βαρέλι), με εβδομαδιαία άνοδο 1,2%, διανύοντας την έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Τα σημάδια σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας, η αναμενόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας αλλά και η απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού ενίσχυσαν την πεποίθηση πως η παγκόσμια ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ η παγκόσμια προσφορά παραμένει συγκριτικά περιορισμένη. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνάντηση του ΟΠΕΚ και των υπουργών πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 22-23 Ιουνίου, όπου θα εξετάσουν εκ νέου την τρέχουσα συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία ισχύει έως το τέλος του έτους.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή