Απώλειες στην Κίνα, νευρικότητα στις ΗΠΑ

Απώλειες στην Κίνα, νευρικότητα στις ΗΠΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικρατούσε στη Wall Street χθες, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν αποτελέσματα επιχειρήσεων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς Amazon, Facebook, Twitter, Microsoft και Tesla. Οπως τονίζουν αναλυτές του Bloomberg, επικρατεί παράλληλα προβληματισμός για το κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις πολλών μεγάλων κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική τους.

Από τους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή της Tesla, που σημείωσε πτώση όταν αναλυτής της αγοράς συνέστησε στους επενδυτές να την πουλήσουν. Αντιθέτως, η Kimberly-Clark, όμιλος που παράγει τα προϊόντα Kleenex και Huggies, παρουσίασε άνοδο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, τα οποία εμφάνισαν τα κέρδη να υπερβαίνουν τις προσδοκίες. Αργά το βράδυ, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones βρίσκονταν οριακά σε αρνητικό έδαφος. Είχε προηγηθεί η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων και προπαντός της Κίνας, καθώς από την Παρασκευή έχει επικρατήσει στις αγορές η εκτίμηση ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Την Παρασκευή οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την οικονομία, αλλά θα προσπαθήσουν να τηρήσουν ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική περιορισμού εγγενών προβλημάτων και κινδύνων που απειλούν την οικονομία.

Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρόθεση της κινεζικής ηγεσίας να διακόψει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας μετά τον ικανοποιητικό ρυθμό του 6,4% με τον οποίο αυξήθηκε το κινεζικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ετσι, ο δείκτης CSI 300 των μεγαλύτερων μετοχών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν υποχώρησε γύρω στο 2%. Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει καταγράψει κέρδη 31,15%. Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας έκλεισε με απώλειες 0,2%. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη κλειστά ήταν τα περισσότερα χρηματιστήρια εξαιτίας της αργίας του Καθολικού Πάσχα. Το ευρώ κυμαινόταν το βράδυ στο 1,1258 δολάριο, σημειώνοντας οριακή άνοδο μετά την υποχώρηση που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, όταν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη έδειξαν υποχώρηση της δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή