Ετοιμος να αυξήσει παραγωγή ο ΟΠΕΚ εφόσον χρειαστεί

Ετοιμος να αυξήσει παραγωγή ο ΟΠΕΚ εφόσον χρειαστεί

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του ΟΠΕΚ ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις θα μπορούσαν να υπάρξουν στην αγορά εξαιτίας του αποκλεισμού του ιρανικού πετρελαίου που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ωστόσο αυτό θα γίνει μόνον εφόσον υπάρχει επαρκής ζήτηση. Η δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου χθες προς το Ρόιτερς ανέκοψε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου Brent, που είχε φτάσει νωρίτερα τα 74,70 δολάρια το βαρέλι.

Χθες βράδυ, η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 0,08% στα 74,10 δολάρια το βαρέλι. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την παραγωγή τους κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια για να καλύψουν την απουσία του ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ. Ωστόσο η τρέχουσα πολιτική του οργανισμού προβλέπει τη μείωση της παραγωγής ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλό επίπεδο. «Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα αυξήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή. Αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με άλλες χώρες», είπε μια πηγή στο Ρόιτερς. Μια δεύτερη πηγή πρόσθεσε πως η απόφαση που θα πάρει ο ΟΠΕΚ στη σύνοδο του Ιουνίου θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον «υπάρχει πραγματική επίπτωση στην αγορά και πραγματική ζήτηση από τους πελάτες».

Στις 19 Μαΐου οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών που είναι μεγάλες παραγωγοί πετρελαίου θα συζητήσουν την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου και θα προβούν σε συστάσεις ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στις 25 και 26 Ιουνίου. Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία μειώνουν την παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου για διάστημα έξι μηνών. Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως έχει αποσπάσει τη διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πως θα καλύψουν το όποιο έλλειμμα προκύψει στην αγορά εξαιτίας του αποκλεισμού του ιρανικού πετρελαίου που είναι πιθανό να προκαλέσουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή