Με «αντίποινα» για τους δασμούς στην Harley Davidson απειλεί την Ε.Ε. ο Τραμπ

Με «αντίποινα» για τους δασμούς στην Harley Davidson απειλεί την Ε.Ε. ο Τραμπ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για νέο κύμα δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα επανέρχεται ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλούμενος τους «άδικους» δασμούς που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στις εμβληματικές μοτοσικλέτες των ΗΠΑ Harley Davidson. «Θα ανταποδώσουμε», τόνισε χθες αναθερμαίνοντας το ευρωπαϊκό μέτωπο του εμπορικού πολέμου για λόγους, πάντως, που φαίνεται να προορίζονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό δεν αναιρεί, ωστόσο, την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος χαμηλώνει τους τόνους κατά της βιομηχανίας Harley Davidson, ενώ ο ίδιος είχε πέρυσι καλέσει τους Αμερικανούς να την μποϊκοτάρουν. Ο λόγος ήταν, βέβαια, η απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει τμήμα της παραγωγής της στο εξωτερικό. Στόχος της ήταν να αποφύγει τους δασμούς που της επέβαλλαν οι Βρυξέλλες ως αντίποινα στους δασμούς του Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Πρόκειται συγκεκριμένα για αύξηση δασμών από το 6% στο 31% που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Harley Davidson, θα της κοστίσουν φέτος από 100 εκατ. έως 120 εκατ. δολάρια. Ανακοινώνοντας, άλλωστε, χθες τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η βιομηχανία εμφάνισε μειωμένα κέρδη, αν και καλύτερα των προβλέψεων.

Πίσω, όμως, από την αλλαγή τόνου και στάσης έναντι της Harley Davidson βρίσκονται πολιτικές σκοπιμότητες του Ντόναλντ Τραμπ, που μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να μεταβεί στο Ουίσκονσιν, έδρα της επίμαχης βιομηχανίας. Ο στόχος της επίσκεψης είναι ουσιαστικά προεκλογικής φύσης, καθώς ο Τραμπ αρχίζει ήδη να δρομολογεί την εκστρατεία του με σκοπό την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Γι’ αυτό και εμφανίζεται πιο φιλικός προς την Harley Davidson. Τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και οι συνεργάτες του δεν έχουν, πάντως, διευκρινίσει σε τι μέτρα αντεκδίκησης σκοπεύουν να προχωρήσουν. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί στις αρχές Απριλίου ανταλλαγή απειλών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, αυτή τη φορά σχετικά με την παρατεταμένη διαμάχη τους για τις επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές τους βιομηχανίες, την αμερικανική Boeing και την ευρωπαϊκή κοινοπραξία της Airbus. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου ότι θα επιβάλουν δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, επειδή η Ουάσιγκτον επιδοτεί την Boeing. Ωρες νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε. συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων ως αντίμετρο επειδή η Ε.Ε επιδοτεί την Airbus. Η συγκεκριμένη διαμάχη έχει ξεκινήσει πριν από 14 χρόνια με την ταυτόχρονη προσφυγή των δύο εταίρων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή