ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαίρεση στην πτώση το γερμανικό χρηματιστήριο

Εξαίρεση στην πτώση το γερμανικό χρηματιστήριο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων –πλην της Φρανκφούρτης– ύστερα από την προχθεσινή άνοδο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με -0,1%. To πετρέλαιο διατηρήθηκε περίπου στα υψηλότερα εξαμήνου. Το ευρώ αποδυναμώθηκε 0,26% προς το δολάριο μετά την απροσδόκητη εξασθένηση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και διαμορφώθηκε στο 1,1196 δολάριο.

Ωστόσο, o παράγοντας αυτός δεν επηρέασε δυσμενώς τη Φρανκφούρτη. Ο γερμανικός δείκτης DΑΧ αναρριχήθηκε 0,63%, παρατείνοντας την ανοδική πορεία του επί εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις. Αναλυτικότερα, η μετοχή της γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας SAP εμφάνισε κέρδη 12,6%, οδηγώντας την σε κεφαλαιοποίηση άνω των 14 δισ. ευρώ. Ο λόγος ήταν πως η Elliot Management, η οποία υποστηρίζει τη νέα διοίκηση και τα σχέδιά της, αύξησε το μερίδιό της και άρα την επιρροή της στην SAP. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το επενδυτικό κλίμα επισκιάστηκε από ενδείξεις που θέλουν το Πεκίνο να «παγώνει» τα μέτρα στήριξης προς την κινεζική οικονομία. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE – 100 υποχώρησε 0,68%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,28% και ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,79%.

Στην αμερικανική αγορά παρατηρήθηκε ανάλογη κίνηση των δεικτών, καθώς οι Dow Jones και S&P 500 πριν από το κλείσιμό τους εμφάνιζαν κάμψη 0,16% και 0,11% αντιστοίχως. Ο S&P 500, ειδικότερα, βρίσκεται σε επίπεδα 0,3% χαμηλότερα από τα επίπεδα-ρεκόρ των 2.940,91 μονάδων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018. Από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα, ο δείκτης έχει ενισχυθεί 17% χάρις στην ήπια προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τις ελπίδες για επίλυση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ – Κίνας και το θετικό κλίμα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Στην αγορά εμπορευμάτων χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» πλησίαζαν τα επίπεδα-ρεκόρ εξαμήνου, διότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2017. Η εξέλιξη κατευνάζει τις ανησυχίες ότι θα υπάρξει περιορισμένη προσφορά στην αγορά λόγω μειώσεων στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και κυρώσεων σε Βενεζουέλα και Ιράν. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent απώλεσε 9 σεντς στα 74,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε κατά 49 σεντς στα 65,81 δολάρια το βαρέλι έναντι 66,60 δολαρίων το βαρέλι την Τρίτη, την υψηλότερη τιμή εξαμήνου.