Μικρό το πλήγμα στην Ευρώπη από τους δασμούς των ΗΠΑ

Μικρό το πλήγμα στην Ευρώπη από τους δασμούς των ΗΠΑ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από τους δασμούς που επέβαλε πάνω από ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καταλήγει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αποδεικνύεται, συνεπώς, πως η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή δεν πλήττει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ώστε να αναγκαστούν εκείνοι να συμμορφωθούν με τα αιτήματά του. Οπως μάλιστα τονίζεται στην έκθεση της ΕΚΤ, είναι πιθανό να έχουν επωφεληθεί ορισμένοι κατασκευαστές βιομηχανικού εξοπλισμού στην Ευρωζώνη, διότι ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε σειρά προϊόντων από την Κίνα, με αποτέλεσμα αυτά που παράγονται στην Ευρώπη να είναι πιο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά.

Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ προκαλούν μικρές επιπτώσεις στην προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης, αναφέρουν η Βανέσα Γκανέλα και η Λουτσία Κουανγκλιέτι, οικονομολόγοι της ΕΚΤ, στην προαναφερόμενη έκθεση. Συν τοις άλλοις, μια επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ευρώπη εκτιμάται πως θα ανακόψει 4% από τη συμβολή του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ. Οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ διανύουν κρίσιμο στάδιο, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας που είναι επιζήμιο για όλες τις πλευρές. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τελικά ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μια προοπτική που έχει θορυβήσει την Ε.Ε. αλλά και την Ιαπωνία. Κατά κοινή ομολογία, πάντως, η επιβολή δασμών ως μέσο άσκησης εμπορικής πολιτικής επιφέρει επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, διότι οδηγεί σε αύξηση των τιμών με κίνδυνο την άνοδο του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή