ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το πόδι στο γκάζι η Wall Street, παρά την αβεβαιότητα

Με το πόδι στο γκάζι η Wall Street, παρά την αβεβαιότητα

Η ανάπτυξη χάνει την ορμή της, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των εταιρειών και δεν έχει δοθεί ακόμη οριστική λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας. Οι επενδυτές, όμως, των μετοχών στη Wall Street δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα. Ο δείκτης S&P 500 «σκαρφάλωσε» σε νέο ιστορικό υψηλό μέσα στην εβδομάδα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, ο δείκτης S&P 500 εμφανίζει κέρδη της τάξεως του 17% από τις αρχές του έτους, διαψεύδοντας όσους υπέθεταν πως το 2019 θα ήταν δύσκολο για τις μετοχές.

Φόβοι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης εξακολουθούν να υπάρχουν όπως και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν είχαν καταρρεύσει οι αγορές. Υπάρχει, ωστόσο, ξεκάθαρη εξήγηση για αυτήν την αλλαγή στην πορεία των μετοχών. Το ράλι της Wall Street ξεκίνησε όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, διότι ελλοχεύει κίνδυνος να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση. Αυτή η «χαλαρή» νομισματική πολιτική είναι στήριγμα για την οικονομία και πλαφόν στην άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, τα οποία αποτελούν εναλλακτική λύση όταν οι μετοχές παύουν να είναι ελκυστικές. «Το μόνο που ήθελαν να μάθουν οι επενδυτές είναι εάν η νομισματική πολιτική θα είναι φέτος χαλαρή ή όχι», σχολίασε ο Μισέλ Αρόν, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων στη State Street Global Advisors. Η νέα στάση της Fed έχει δώσει ώθηση σε κάθε πτυχή της Wall Street, από τις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης μέχρι τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Δεν είναι τυχαίο ότι σε νέο ρεκόρ έφθασε μέσα στην εβδομάδα και ο δείκτης Nasdaq.

Θετικό ρόλο στην πορεία των χρηματιστηρίων διαδραματίζει, επίσης, το γεγονός ότι οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για την επιβράδυνση της κερδοφορίας των εταιρειών. Μετά την αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 22% πέρυσι, χάρη στη μείωση της φορολογίας, ήταν αναμενόμενο να κινηθούν φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα. «Η τόσο μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια», σχολιάζει ο κ. Αρόν. Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν πως τα ετήσια κέρδη των εισηγμένων εταιρειών θα ενισχυθούν κατά 4% σε σχέση με το περυσινό έτος.

Μπορεί, όμως, τα κέρδη των εταιρειών να μην ενισχυθούν τόσο πολύ εάν, πράγματι, επαληθευτούν οι φόβοι για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% από το 3% πέρυσι. Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία κινείται σε βραδύτερους ρυθμούς λόγω της παρατεταμένης εμπορικής διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Στις 9 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη για τρίτη φορά από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι επενδυτές τηρούν πλέον πιο ψύχραιμη στάση. Θεωρούν ότι θα βρεθεί λύση μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, επειδή καμία πλευρά δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών πέραν αυτών που είχαν αποφασιστεί έως και πέρυσι.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η επίδραση της Fed δεν είναι ικανή για να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια στο ράλι της Wall Street. «Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς πως θα συνεχιστεί αυτή η μεγάλη άνοδος των αγορών για πολύ ακόμα», σχολιάζει ο Ρότζερ Αλιάγκα-Ντιάζ, επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard.