Ενίσχυση ανησυχιών για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ενίσχυση ανησυχιών για την οικονομία της Ευρωζώνης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι κύριοι αμερικανικοί δείκτες στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, με τους S&P 500 και NASDAQ να ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά την Τρίτη, προτού υποχωρήσουν ελαφρώς την Τετάρτη (η συγγραφή του άρθρου έγινε την Πέμπτη).

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο του έτους, καθώς και η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ θα ταξιδέψουν στην Κίνα στις 30 Απριλίου για να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λιου Χε, θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 8 Μαΐου για να επιτευχθεί μια τελική εμπορική συμφωνία. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές επιδεινώθηκε την Πέμπτη, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά το 1ο τρίμηνο του έτους στη Νότια Κορέα, που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τους επενδυτές σε αγορές κυβερνητικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών και αμερικανικών τίτλων –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να υποχωρούν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων, -0,019% και 2,52% αντίστοιχα, στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης DXY ανήλθε σε υψηλό 23 μηνών, 98,230 στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, ενόψει των θετικότερων μακροοικονομικών αμερικανικών στοιχείων για τις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες. Τα στοιχεία Μαρτίου για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 (+4,5% μηνιαίως, στις 692.000), ενίσχυσαν την ανοδική τάση του δολαρίου. Σε αυτό το περιβάλλον, το ευρώ διατηρήθηκε υπό πίεση έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας επίπεδα κοντά σε χαμηλά 22 μηνών 1,1133 και εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 1% στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη. Τα στοιχεία από το ινστιτούτο ερευνών Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, τα οποία έδειξαν επιδείνωση τον Απρίλιο στις 99,2 μονάδες, από 99,7 τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης για 99,9, ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας της Eυρωζώνης.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent διαπραγματευόταν την Πέμπτη σε υψηλό 6 μηνών, 75,25 δολ./βαρέλι, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία) που τον περασμένο Νοέμβριο είχαν λάβει εξάμηνη απαλλαγή από κυρώσεις θα πρέπει να σταματήσουν την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου από τις 2 Μαΐου και έπειτα, διαφορετικά θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή