Μεγάλη αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις ΗΠΑ

Μεγάλη αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου που έχει σημειωθεί εδώ και μια δεκαετία καταγράφεται στις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις από τη μια πολιτεία στην άλλη. Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ είχε μείνει στάσιμος, κατά μέσον όρο, στα 7,25 δολάρια την ώρα επί μία δεκαετία. Σήμερα, όμως, υπολογίζεται στα 12 δολάρια την ώρα μετά τις αυξήσεις που έχουν γίνει από κάποιες πολιτειακές και δημοτικές αρχές των ΗΠΑ.

Σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ όπως και στην περιφέρεια της Κολούμπια, το κατώτατο ωρομίσθιο είναι υψηλότερο από αυτό που ορίζει το ομοσπονδιακό κράτος, επισημαίνεται από την αμερικανική εφημερίδα.

Στην Ουάσιγκτον και τη Μασαχουσέτη, παραδείγματος χάριν, το κατώτατο ωρομίσθιο φθάνει τα 12 δολάρια. Αλλά στη Νέα Υόρκη είναι υψηλότερο, στα 15 δολάρια. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ ζουν με το κατώτατο ωρομίσθιο που ορίζει το ομοσπονδιακό κράτος. Και αυτό συνεπάγεται πως, ουσιαστικά, έχουν χάσει το 16% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω του πληθωρισμού. Εάν λάβει κανείς υπόψη το κατώτατο ωρομίσθιο που ισχύει σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, καταλήγει στο συμπέρασμα πως κινείται φέτος στα 12 δολάρια, κατά μέσον όρο.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια, αποβλέποντας στην ενίσχυση των πραγματικών μισθών που παρέμεναν στάσιμοι και κατά συνέπεια διατηρούσαν υποτονικές τις πιέσεις του πληθωρισμού. Οι New York Times σημειώνουν πως επί 19ετία μέχρι το 2013 δεν είχε σημειωθεί καμία αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου. Εκτοτε, όμως, άρχισαν να παρατηρούνται ανοδικές τάσεις. Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας των New York Times είναι πως το 89% των εργαζομένων στις ΗΠΑ που πληρώνονται με το κατώτατο ωρομίσθιο λαμβάνουν πάνω από 7,25 δολάρια που ορίζει το ομοσπονδιακό κράτος. Οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν η αύξηση των μισθών που έχει γίνει τελευταία στις ΗΠΑ επηρεάσει την ανάπτυξη, προκαλώντας απότομη αύξηση του πληθωρισμού.

«Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», σχολιάζει ο Μπεν Φάνελ, διαχειριστής κεφαλαίων της Man Group, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε στο 1,9% από το 1,5% που ίσχυε τον Φεβρουάριο και το 2,5% τον Οκτώβριο του 2018. Οπότε ο πληθωρισμός κινείται επί του παρόντος κάτω από το 2% που θεωρείται το επιθυμητό επίπεδο από τη Fed. Φόβοι έχουν, επίσης, εκφραστεί για συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας των επιχειρήσεων εάν η αύξηση των μισθών επιταχυνθεί όσο επιβραδύνεται η ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή