Ναυάγησε το σχέδιο συγχώνευσης Deutsche Bank με Commerzbank

Ναυάγησε το σχέδιο συγχώνευσης Deutsche Bank με Commerzbank

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες των Deutsche Bank και Commerzbank για τη μεταξύ τους συγχώνευση παρά τη θετική στάση του Βερολίνου για τη σύναψη μιας συμφωνίας. Οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών ήταν στενές από τα μέσα Μαρτίου, συζητώντας την προοπτική μιας συγχώνευσης που, όμως, έβρισκε αντίσταση από τους εργαζομένους και τους επενδυτές τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, μαζί με τον επικεφαλής της Commerzbank, Μάρτιν Τσίλκε, ανακοίνωσαν πως «ύστερα από πολύ προσεκτική ανάλυση συμπεράναμε πως αυτή η συναλλαγή δεν θα δημιουργεί επαρκή οφέλη για να αντισταθμίσει τους πρόσθετους κινδύνους, τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που απαιτούνταν για μια τόσο μεγάλη συγχώνευση».

Μετά την είδηση, το κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank από τον κίνδυνο χρεοκοπίας αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός, ενώ η μετοχή της Commerzbank υποχωρούσε έως και 3,7%. Το Βερολίνο κοίταζε με συμπάθεια το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τραπεζικού κολοσσού από τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank διότι φαινόταν κατάλληλη λύση για να διατηρήσουν τη θέση τους στον τραπεζικό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης.

Η κερδοφορία και των δύο τραπεζών δεν έχει ανακάμψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι μετοχές τους έχουν χάσει πάνω από το 90% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τους. Η Deutsche Bank, ένας κολοσσός με ενεργητικό 1,5 τρισ. δολαρίων, βρίσκεται σε χειρότερη θέση. Ως κατεξοχήν συστημική τράπεζα, η Deutsche Bank έχει βρεθεί εμπλεκόμενη σε αρκετά τραπεζικά σκάνδαλα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχοντας πληρώσει συνολικά πρόστιμα 18 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ομως, από τότε που άρχισαν οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών είχαν ήδη διαρρεύσει πληροφορίες για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην πιθανότητα έως και 30.000 απολύσεων. Παράλληλα, επενδυτές της Deutsche Bank, ειδικότερα το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock, τηρούσαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα οφέλη που θα προσέφερε μια τέτοια συγχώνευση. Από αυτό το σημείο και έπειτα ενισχύονται τα σενάρια για τη σύναψη συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για την Deutsche Bank όσο και για την Commerzbank. Ηδη η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως διερευνά άλλα ενδεχόμενα, με τον κ. Ζέβινγκ να δηλώνει πως σύντομα θα παρουσιάσει Plan B στους μετόχους του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού.

Εξάλλου, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων που ήθελαν την Commerzbank να συζητά συγχώνευση με την ιταλική Unicredit, αλλά και την Deutsche Bank να εξετάζει την πιθανότητα μιας συμφωνίας με την ελβετική UBS για τη δημιουργία ενός κολοσσού στην αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management). Αρχές Απριλίου κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν την ιταλική UniCredit να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς μεγάλου μεριδίου στην Commerzbank εάν δεν συναπτόταν μια συμφωνία με την Deustche Bank. Οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως η Unicredit θα συγχώνευε την Commerzbank με τη HypoVereinsbank, που είναι θυγατρική της ιταλικής τράπεζας στη Γερμανία. Ενδιαφέρον για την Commerzbank, το 15% της οποίας ελέγχεται από το γερμανικό κράτος από τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχει επίσης εκδηλώσει η ολλανδική ING. Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν μέσα στην εβδομάδα αποκάλυψαν, επιπλέον, πως η UBS συζητά με την Deutsche Bank για τη συγχώνευση των μονάδων τους διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή