Αύξηση αμερικανικού LNG στην Ευρώπη εφόσον έχει την ίδια τιμή με το ρωσικό

Αύξηση αμερικανικού LNG στην Ευρώπη εφόσον έχει την ίδια τιμή με το ρωσικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να διπλασιάσει τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το 2023, ωστόσο η εκπλήρωση της επιδίωξης θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τις αγορές.

Στο πλαίσιο της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει πέρυσι τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, η Κομισιόν είχε δηλώσει πως θα υπάρξει προσπάθεια για περισσότερες εισαγωγές αμερικανικού LNG. Χθες η Επιτροπή ανακοίνωσε πως οι εισαγωγές αμερικανικού LNG έχουν αυξηθεί κατά 272% από τον περασμένο Ιούλιο, με τις εισαγωγές μόνο του Μαρτίου να ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, από την οποία καλύπτεται το 40% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου σε φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αναπτύσσει υποδομές που θα της επιτρέψουν να προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο και από άλλους μεγάλους προμηθευτές όπως το Κατάρ, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Μπορεί η προμήθεια αμερικανικού LNG να εξυπηρετεί την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφύγει την επιβολή αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ωστόσο οι δυνάμεις της αγοράς είναι αυτές που θα κρίνουν τελικά το ύψος των εισαγωγών αμερικανικού LNG, όπως παραδέχεται η Επιτροπή. Για την ακρίβεια, το αμερικανικό LNG θα πρέπει να είναι εξίσου φθηνό με το ρωσικό ώστε να κερδίσει μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο χειμώνα χάρη στον ήπιο καιρό που είχε επικρατήσει στην Ασία, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της τιμής του αμερικανικού LNG περίπου στα 5 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μετρικές μονάδες (MMBtu), δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο που ήταν και το LNG μέσω αγωγών. Εναν χρόνο νωρίτερα η τιμή στην Ασία ήταν περίπου 12 δολάρια ανά MMBtu.

Επενδύσεις

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Μιγκέλ Κανέτε, επίτροπος Ενέργειας, είπε πως αυξάνεται η δυνατότητα της Ευρώπης να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα, η Κομισιόν έχει υποσχεθεί πως θα επενδύσει σε αγωγούς μεταφοράς LNG ώστε το καύσιμο να είναι διαθέσιμο σε περισσότερες περιοχές της Ε.Ε. Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι επέμεινε πως η τιμή δεν θα πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κατά την προμήθεια ενέργειας, υπενθυμίζοντας τη διακοπή ροής ρωσικού LNG προς την Ουκρανία και τελικά προς την Ευρώπη το 2006 και το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή