Η εξασθένηση της ζήτησης έριξε ελαφρώς τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Η εξασθένηση της ζήτησης έριξε ελαφρώς τον πληθωρισμό στην Τουρκία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη για όσους παρακολουθούν τα οικονομικά της Τουρκίας αποτέλεσε χθες η είδηση πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς τον Απρίλιο και βρίσκεται πλέον στο 19,5% από το 19,7% του Μαρτίου. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για θετική εξέλιξη, καθώς είναι αποτέλεσμα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Τούρκων και της συνεπακόλουθης πτώσης της ζήτησης. Δεν λύνει, άλλωστε, τα χέρια της κεντρικής τράπεζας για να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων που επιμένει να υπόσχεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το 19,5% είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τον επίσημο στόχο του 5% που έχει θέσει η Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ το νόμισμα της χώρας εξακολουθεί να υποχωρεί, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πλησιάζει και πάλι ανησυχητικά το 1 δολάριο προς 6 τουρκικές λίρες. Αργά χθες το απόγευμα, το δολάριο αντιστοιχούσε σε 5,9746 τουρκικές λίρες. Ο συνδυασμός, έτσι, του πληθωρισμού με το αποδυναμωμένο νόμισμα σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει μείωση των επιτοκίων. Μιλώντας στο Bloomberg, ο οικονομολόγος Ζιάντ Νταούντ προέβλεψε πως «η κεντρική τράπεζα θα πρέπει μάλλον να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο ήμισυ του έτους αν θέλει να επιτύχει μείωση του πληθωρισμού στο 14,6%, που είναι η επίσημη πρόβλεψη για το τέλος του έτους».

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Πιοτρ Ματίς, αναλυτή της Rabobank στο Λονδίνο, που προεξοφλεί ότι η Τράπεζα της Τουρκίας δεν θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια προτού ανακτήσει η τουρκική λίρα την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς «μια πρόωρη μείωση, όταν η αγορά δεν είναι έτοιμη, θα προκαλούσε νέο κύμα μαζικών πωλήσεων του νομίσματος». Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους Τούρκους καταναλωτές, το πρόβλημα είναι ότι, παρά τις ανορθόδοξες μεθόδους που έχει υιοθετήσει, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κατόρθωσε να περιορίσει την ακρίβεια στα τρόφιμα. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 31,9%, σημειώνοντας περαιτέρω επιτάχυνση από την αύξηση 29,8% του Μαρτίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στα βασικά είδη διατροφής που έχει σημειωθεί τουλάχιστον από το 2004 και βέβαια δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια την αύξηση 16% που είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα. Την υπερκάλυψε, πάντως, η επιβράδυνση που σημείωσαν οι τιμές σε μεγάλο φάσμα ειδών και υπηρεσιών, από τα είδη ένδυσης μέχρι τη στέγη και τις μεταφορές. Σημειωτέον ότι μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποσχεθεί πως σύντομα θα μειωθούν τα επιτόκια και ταυτοχρόνως και ο πληθωρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή