Χρωστάει 507 εκατ. δολ. σε τράπεζες ο ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ

Χρωστάει 507 εκατ. δολ. σε τράπεζες ο ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Στο ποσό των 507 εκατ. δολαρίων ανέρχονται συνολικά τα προσωπικά χρέη του Ελον Μασκ σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Tesla έχει λάβει αντίστοιχα με ενέχυρο το μερίδιό του στην καινοτόμο αυτοκινητοβιομηχανία. Του τα έχουν χορηγήσει οι τράπεζες Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America που έχουν συμμετάσχει στην έκδοση μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων της Tesla.

Το ύψος των προσωπικών χρεών του Μασκ δημοσιοποιήθηκε χθες στο ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε η Tesla στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. δολαρίων από την έκδοση μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων. Για να προσελκύσει επενδυτές ο Μασκ υποσχέθηκε ότι με τον τομέα των αυτοκινούμενων οχημάτων η Tesla θα έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους 500 δισ. δολαρίων.

Η είδηση ότι η Tesla προτίθεται να προχωρήσει έτσι σε αύξηση κεφαλαίου έχει οδηγήσει τη μετοχή της σε άνοδο 4%. Πρόκειται για καθοριστική αντιστροφή της πτωτικής πορείας της, καθώς στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών είχε σημειώσει συνολικά πτώση 27%.Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι η εταιρεία έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις προβλέψεις για κερδοφορία. Τόσο η Tesla όσο και οι Morgan Stanely και Goldman Sachs απέφυγαν να σχολιάσουν σχετικά με τα δάνεια που έχει λάβει ο Μασκ. Η καινοτόμος αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε, ωστόσο, ότι αν υποχωρήσει η τιμή της μετοχής, τότε ο Μασκ θα αναγκαστεί να πουλήσει τμήμα από το μερίδιό του στην αυτοκινητοβιομηχανία. Και αυτό γιατί πάγια πολιτική της Tesla είναι να θέτει όριο στο επίπεδο δανεισμού των στελεχών της στο 1/4 της αξίας των μετοχών που έχουν δεσμευθεί ως υποθήκη.

Παράλληλα, όμως, ο Μασκ έχει αναλάβει αυτήν τη δέσμευση για εκποίηση τμήματος του μεριδίου του σε περίπτωση πτώσης της μετοχής βάσει των όρων των δανείων που έχει λάβει. Με την υφιστάμενη τιμή της μετοχής της Tesla το μερίδιο του Μασκ, που αντιπροσωπεύει το 20% της εταιρείας, έχει αξία περίπου 8 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, τα χρέη του Μασκ ανέρχονται σε 213 εκατ. δολάρια στον όμιλο Goldman Sachs, 209 εκατ. δολάρια στη Morgan Stanley και άλλα 85 εκατ. δολάρια στην Bank of America. Είναι, πάντως, συνολικά κατά 117 εκατ. δολάρια λιγότερα από τα αντίστοιχα που δημοσιεύθηκαν στο ενημερωτικό δελτίο της Tesla το 2017. Τότε η Goldman Sachs δεν συγκαταλεγόταν στους προσωπικούς δανειστές του Μασκ.

Εξάλλου ο Μαρκ Γουίλιαμς, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, προέβλεψε πως οι επενδυτικοί αυτοί κολοσσοί που έχουν δανείσει τον Μασκ και συμμετέχουν στην έκδοση μετοχών και ομολόγων της εταιρείας του θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων. Ενδέχεται μάλιστα να αποδειχθεί πως δεν κατορθώνουν να χαράξουν διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις διαφορετικές δραστηριότητές τους. Οπως τονίζει, «το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην περίπτωση της Tesla, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας έχει εντονότατη την τάση να εξαντλεί τα όρια της νομιμότητας και να διασφαλίζει όρους στα δάνειά του που ενδεχομένως αντιβαίνουν στην πολιτική της Goldman Sachs στο ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων». Και αυτό γιατί τόσο η Goldman όσο και η Citigroup δεν δίνουν βαθμολογία επένδυσης στη μετοχή της Tesla και αντιθέτως προτείνουν στους επενδυτές να τις πουλήσουν. Η στάση τους αυτή είναι ασυνήθιστη βέβαια, χωρίς πάντως να αποτελεί πρωτοφανή εξαίρεση στα δεδομένα της Wall Street.