«Τορπίλη» Τραμπ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα

«Τορπίλη» Τραμπ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε είναι πιθανό να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αύριο Τετάρτη, ύστερα από τα μηνύματα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στην επιθετική ρητορική του απειλώντας να υπερδιπλασιάσει δασμούς από το 10% στο 25% σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων, την Παρασκευή. Αφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να φορολογήσει «σύντομα» με 25% επιπλέον προϊόντα από την Κίνα της τάξεως των 325 δισ. δολαρίων.

Τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου ήταν αρκετά για να προκληθεί ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας τους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων σε μεγάλες απώλειες και το γουάν στο χαμηλό 13μήνου. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν έκλεισαν με απώλειες 5,58% και 7,56% αντίστοιχα. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραφε πτώση 2,9%, ενώ στο κόκκινο κινήθηκαν επίσης οι γενικοί δείκτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX αναρριχήθηκε 46%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα φαίνεται πως είχαν εισέλθει στο τελικό στάδιο, δίνοντας μια ανάσα ανακούφισης στις αγορές και καλλιεργώντας προσδοκίες πως θα λήξει ο 11μηνος εμπορικός πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC ανέφερε χθες πως τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου είχαν ως στόχο να διαμηνύσουν στον κ. Λίου να μην φθάσει στην Ουάσιγκτον με «κενές υποσχέσεις».

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι δεν θα ματαιωθεί η αποστολή κλιμακίου 100 υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κίνας στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ομως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιένγκ Σουάνγκ, δεν επιβεβαίωσε εάν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ταξιδέψει μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του Πεκίνου. Πηγές του CNBC μαρτυρούν πως δεν αποκλείεται να μην μεταβεί ο Λίου Χε αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, καθώς δεν είναι βέβαιο πια πως θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία έως την Παρασκευή. «Οι φόβοι για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου είχαν παραμεριστεί από τους παίκτες της αγοράς», δήλωσε ο Αντριου Τίλτον, επικεφαλής για την Ασία και τον Ειρηνικό στην Goldman Sachs, απευθυνόμενος στο πρακτορείο Bloomberg. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, επισκιάζονται οι προσδοκίες για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η κατάσταση «μπορεί να μην είναι τόσο δραματική όσο φαίνεται», σχολίασε ο Μάικλ Μακάρθεϊ, στέλεχος στη CMC Markets Asia Pacific, στο Bloomberg. Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε ο ίδιος, εάν ο Τραμπ κινείται βάσει στρατηγικής ή εάν θα προκληθεί έτσι μια ολοκληρωτική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Στήριξη από κεντρική τράπεζα

Αμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της κινεζικής κεντρικής τράπεζας στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή νέων δασμών εις βάρος της υπ’ αριθμόν 2 οικονομίας του κόσμου. Χθες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χαλάρωσε τα κριτήρια για τα αποθέματα κεφαλαίων σε 1.000 εμπορικές τράπεζες της περιφέρειας, μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τον δανεισμό σε μικρές και μη εισηγμένες εταιρείες κατά 280 δισ. γουάν. Είναι η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα της Κίνας λαμβάνει αυτά τα μέτρα από τον Μάιο του 2012. Οπως επισημαίνουν οι New York Times, οι απειλές του Τραμπ είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη τροπή των γεγονότων για το Πεκίνο, το οποίο ευελπιστούσε σε μια άμεση εμπορική συμφωνία για να ενισχυθεί η ανάπτυξη της χώρας. Οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έχουν επιδεινώσει την επιβράδυνση της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ωστόσο, εμφανίστηκαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας χάρις, κυρίως, στην αύξηση του δανεισμού από την κεντρική τράπεζα. «Εάν αυξηθούν οι δασμοί αυτήν την Παρασκευή και επιβληθούν νέοι σύντομα, όπως έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι άμεσες», σχολιάζει η UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή