Η επιστροφή της αβεβαιότητας

Η επιστροφή της αβεβαιότητας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απειλές του προέδρου Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών κάνουν τα θεμέλια μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας να τρέμουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει πως θα αυξήσει σύντομα τους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Θα μπορούσε κάλλιστα να πρόκειται περί διαπραγματευτικού ελιγμού της τελευταίας στιγμής. Οπως και να έχει, οι απειλές θορύβησαν τους επενδυτές ακριβώς τη στιγμή που σταθεροποιούνταν η αμερικανική και η κινεζική οικονομία. Τέτοιου είδους εκρήξεις θυμού με στόχο το Πεκίνο είναι ανησυχητικές: εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα εφαρμοζόταν μια τελική εμπορική συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε την Κυριακή στο Twitter ότι σκοπεύει να αυξήσει, από την ερχόμενη Παρασκευή, στο 25% από 10% που είναι σήμερα, τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων. Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε επιπλέον εισαγωγές ύψους εκατοντάδων ακόμη δισ. δολαρίων. Η ανησυχητική κλιμάκωση σημειώνεται τη στιγμή που το Πεκίνο ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Η έκρηξη θυμού του Τραμπ ταρακούνησε τα τοπικά χρηματιστήρια, που είχαν καταγράψει άνοδο στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2019. Ο κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης SCI 300 έκλεισε χθες με πτώση 5,84%. O Τραμπ έχει εκτοξεύσει και άλλες φορές στο παρελθόν απειλές όταν ένιωθε αγανάκτηση. Οταν διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά τριμερή εμπορική συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις τραβούσαν σε μάκρος, ο Τραμπ είχε απειλήσει με την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αυτοκινήτων. Δείχνει όλο και περισσότερο ενοχλημένος με το Πεκίνο μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου. Η επόμενη Παρασκευή θεωρείται η καταληκτική ημερομηνία, είτε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είτε για την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Οπότε οι λεονταρισμοί της Κυριακής μοιάζουν εν μέρει με τέχνασμα με σκοπό την αποκόμιση πλεονεκτημάτων. Ωστόσο, δικαίως ανησυχούν οι αγορές. Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο Twitter έγινε μετά την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων που είχε κάνει ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο οποίος είχε πει πως το Πεκίνο υπαναχωρεί από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Ορισμένοι Αμερικανοί διαπραγματευτές ήταν ήδη απογοητευμένοι από την πορεία των συζητήσεων, γεγονός που υποδηλώνει πως είναι δύσκολη η συμφωνία επί των όρων που θα οδηγήσουν σε εμπορική εκεχειρία.

Επιπλέον, η δικομματική υποστήριξη που υπάρχει στις ΗΠΑ για την ανάγκη να επιδειχθεί ισχύς απέναντι στο Πεκίνο, εγείρει αμφιβολίες για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει η όποια συμφωνία επιτευχθεί τελικά. Ακόμη και ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είχε πει στον Τραμπ να «τηρήσει σκληρή στάση».

Καθώς υπάρχει σειρά θεμάτων που προκαλούν τριβές, από τη Huawei μέχρι τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, το πιθανότερο είναι πως το κλίμα στην Ουάσιγκτον θα εξακολουθήσει να είναι βαρύ για κάποιο χρονικό διάστημα. Είτε πρόκειται περί τακτικής είτε όχι, η απειλή του Τραμπ ενδέχεται να αποτελέσει προειδοποίηση για τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή