ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Κρ. Λαγκάρντ: Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα συνιστούν «την» απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την λύπη της που οι πρόσφατες «φήμες» και τα «tweets» «δεν είναι πολύ ευνοϊκά» για μία συμφωνία.

«Σήμερα, ξεκάθαρα, οι εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα συνιστούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους έπειτα από την ομιλία της στο Φόρουμ του Παρισιού που είναι αφιερωμένο στο χρέος των αναπτυσσομένων χωρών.

«Για μας στο ΔΝΤ είναι επιτακτική η επίλυση των εμπορικών εντάσεων κατά τρόπο ικανοποιητικό για όλους».

«Είχαμε την εντύπωση ότι αυτή η απειλή είχε αρχίσει να εκλείπει, ότι οι σχέσεις βελτιώνονταν και ότι κατευθυνόμασταν προς μία συμφωνία» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, υπενθύμισε.

«Ελπίζουμε ότι έτσι εξακολουθεί να είναι, αλλά σήμερα οι φήμες, τα tweets και τα σχόλια δεν είναι ευνοϊκά», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Κινέζοι και Αμερικανοί θα επαναλάβουν τις δύσκολες εμπορικές τους διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Ο Kινέζος διαπραγματευτής Λιου Χε θα βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ήταν αβέβαιη μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή για την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες εξαγωγές, αρχής γενομένης από την 10η Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ