Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ αναμένει η Κομισιόν

Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ αναμένει η Κομισιόν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεωμένη ανάπτυξη βλέπει για την Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας τις προβλέψεις της προς το χειρότερο για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες. Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας αποδίδουν την επιβράδυνση αυτή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις, αλλά και το Brexit, όπως και η ανάπτυξη συγκεκριμένων κρατών-μελών, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση επηρεάζοντας τη συνολική εικόνα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 1,2% και του χρόνου 1,5% στην Ευρωζώνη, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,3% και 1,6% αντιστοίχως. Στο σύνολο της Ε.Ε. η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 1,4% το 2019 και 1,6% το 2020. «Η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα έναντι ενός λιγότερο ευνοϊκού εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εντάσεων», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπεύθυνος για το ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται η ανθεκτικότητα να συνεχιστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να επιταχυνθεί το επόμενο έτος, «υποστηριζόμενη από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι σοβαροί, τόνισε, και ανέφερε ως παραδείγματα τις ενδεχόμενες εμπορικές συγκρούσεις και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, ιδίως της Κίνας. Για τους ευρωπαϊκούς κινδύνους ανέφερε την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία και την ενδεχόμενη επιστροφή του φαύλου κύκλου που συνέδεε τα κράτη με τις τράπεζες, οι οποίοι θα είχαν συνέπειες στην ανάπτυξη. Οι περισσότερες υποβαθμίσεις στην χθεσινή έκθεση ήταν μικρότερες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου, εκτός από την περίπτωση της  Γερμανίας. Στην περίπτωση αυτή, η πρόβλεψη για το 2019 μειώθηκε στο 0,5% ΑΕΠ από 1,1%.

Κίνδυνοι

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι που επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της περιοχής παραμένουν «σημαντικοί» και εμφανίστηκαν εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων αλλά και «εξαιρετικών αδυναμιών», όπως  χαρακτηρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κυρίως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Οσον αφορά την Ιταλία, το έλλειμμά της αναμένεται να ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2020, πολύ μεγαλύτερο από το 2,5 % του ΑΕΠ που αναμενόταν για φέτος. Αυτή η επιδείνωση οφείλεται στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πολύ πιο «ακριβές» πολιτικές, όπως την αλλαγή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το έλλειμμα της Ιταλίας έχει μεγαλώσει απότομα από το 3,1% του ΑΕΠ που αναμενόταν τον Νοέμβριο και ξεπερνάει πλέον και το όριο της Ε.Ε., που είναι το 3% του ΑΕΠ. Οι νέες προβλέψεις για την Ιταλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε  επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., αλλά και να πυροδοτήσουν νέο γύρο κριτικής εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ήταν πολύ χαλαρή στην αντιμετώπιση της με την ιταλική κυβέρνηση όταν κατέθετε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μειώνεται η ανεργία

Στα θετικά νέα είναι ότι η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Προβλέπεται να μειωθεί στην Ευρωζώνη σε 7,7% το 2019 και σε 7,3% το 2020, ποσοστό χαμηλότερο από ό,τι πριν από την αρχή  της κρίσης, το 2007. Συγχρόνως και το χρέος αναμένεται να μειωθεί στα περισσότερα κράτη-μέλη το 2019 και το 2020.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη αναμένεται το χρέος ως προς το ΑΕΠ να μειωθεί από 87,1% το 2018 σε 85,8% το 2019 και σε 84,3% το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή