Οι βομβαρδισμοί θα πλήξουν αισθητά και την κατανάλωση

Οι βομβαρδισμοί θα πλήξουν αισθητά και την κατανάλωση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβεβαιότητα επικρατεί μεταξύ των οικονομικών αναλυτών σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην εμπιστοσύνη και στην παγκόσμια οικονομία οι βομβαρδισμοί κατά του Αφγανιστάν. Σημαντική μερίδα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι οι βομβαρδισμοί που άρχισαν την Κυριακή επιδεινώνουν περαιτέρω το αίσθημα μεταξύ των καταναλωτών που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της παραπαίουσας αμερικανικής οικονομίας. Δεν λείπουν, ωστόσο, εκείνοι που επισημαίνουν ότι σε περίπτωση επιτυχούς έκβασής τους, οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν θα αναπτερώσουν το ηθικό των Αμερικανών ενθαρρύνοντας την κατανάλωση και τονώνοντας έμμεσα την οικονομία. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι ιθύνοντες εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία αποκλείοντας το ενδεχόμενο ύφεσης και προεξοφλώντας ανάκαμψη. Ανάλογη αισιοδοξία προσπάθησαν, άλλωστε, να εμπνεύσουν και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αν και προέβησαν στις σχετικές δηλώσεις πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών.

«Ο κόσμος ευελπιστούσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αντιδρούσαν σωστά» επισημαίνει οικονομικός αναλυτής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ, αλλά υπογραμμίζει ότι «τώρα η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά μέσα στους επόμενους μήνες γιατί οι συγκρούσεις δεν βοηθούν».

Ηδη τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες χθες, διευρύνθηκε η απόκλιση ανάμεσα στις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα παρέμειναν σταθερά.

Την αβεβαιότητα ως προς τον αντίκτυπο των βομβαρδισμών εκφράζει ο Λι Λιάν Ονγκ, οικονομολόγος της Macquarie Bank του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των χτυπημάτων». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «οι επιθέσεις μπορεί να είναι επιτυχείς και όλοι θα είναι αισιόδοξοι ή να οδηγήσουν σε αποτυχία παρατείνοντας την κρίση επί μήνες».

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Μάικ Μοράν, οικονομικού αναλυτή της Standard Chartered Bank του Χονγκ Κονγκ, που τονίζει ότι «πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε κατά πόσον θα κλονισθεί περαιτέρω η σταθερότητα μέσα στους επόμενους έξι μήνες και φυσικά ποια θα είναι η εξέλιξη της στρατιωτικής αυτής απάντησης των ΗΠΑ».

Πιο αισιόδοξος δηλώνει, πάντως, ο Τζόελ Νάροφ της Naroff Economics Inc. στην Ολλανδία που επισημαίνει ότι «οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να τονώσουν την εμπιστοσύνη εάν και εφ’ όσον έχουν ορατές επιτυχίες». Δεν παραλείπει, πάντως, να προσθέσει ότι «προς το παρόν δεν μπορούμε να ξέρουμε τίποτε». Κι αυτή η αβεβαιότητα είναι που εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους σύμφωνα με τον Σουνγκ Βαν Σον της Wells Fargo Bank στη Μινεάπολη που τονίζει ότι «ο πόλεμος στον Κόλπο μας δίδαξε ότι εκείνο που πραγματικά βλάπτει την οικονομία και τα χρηματιστήρια είναι η άγνοια περί του τι πρόκειται να συμβεί».

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντως, επικρατεί ακόμη αισιοδοξία εφ’ όσον ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Ζώνη Ευρώ δεν θα χρειασθεί εκτεταμένο πρόγραμμα δαπανών ανάλογο εκείνου των ΗΠΑ και ο Γερμανός ομόλογός του, Χανς Αϊχελ, αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία. Εξάλλου, στο περιθώριο της συνάντησης της G7 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε το Σάββατο τη βεβαιότητα ότι η οικονομία της Ζώνης Ευρώ θα σημειώσει ανάκαμψη προς τα τέλη του έτους και πρόσθεσε ότι «ίσως έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη». Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, άλλωστε, το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της G7 τόνισαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν «κάθε αναγκαίο μέτρο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διατήρηση υγιών χρηματαγορών». Ρουμπίνα Σπαθή

ii. Ασφαλιστικές συμβάσεις (insurance contracts) (αρνητικός κίνδυνος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή