Αισιοδοξία στις αγορές για συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Αισιοδοξία στις αγορές για συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά μηνός στα οποία είχε κλείσει η συνεδρίαση της Τρίτης. Επικράτησε τελικά αισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης συμβιβασμού ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον, καθώς η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για ενδείξεις πως η Κίνα επιδιώκει εμπορική συμφωνία. Αντιστράφηκε, έτσι, το κλίμα που είχε επικρατήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά το tweet του Αμερικανού προέδρου που προειδοποιούσε την Κίνα ότι αύριο θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% ενώ ο επιρρεπής σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο δείκτης Xetra DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,72%. Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Siemens και Wirecard.  Αυτά οδήγησαν τις μετοχές τους σε άνοδο 4,6% και 4,9% αντιστοίχως. Συμπαρέσυραν, έτσι, τον κλάδο των βιομηχανικών μετοχών σε άνοδο 0,7%. Σε ανάλογα θετικό κλίμα η αγορά Γαλλίας, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με άνοδο 0,41%. Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το Brexit, η αγορά του Λονδίνου κινήθηκε ανοδικά. Η υποχώρηση της στερλίνας κατά 0,5% στο 1,3010 δολάριο έδωσε ώθηση στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται κυρίως από εξαγωγικές επιχειρήσεις, και έκλεισε, έτσι, με άνοδο 0,15%. Σε οριακά αρνητικό έδαφος έκλεισε, αντιθέτως, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου με απώλειες 0,07% καθώς η Ρώμη οδεύει προς νέα μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Με υποχώρηση 0,35% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης.

Στη Wall Street επικράτησαν νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις, που αντανακλούσαν τη ρευστότητα στις επαφές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Η εκτίμηση του Λευκού Οίκου πως η Κίνα προτίθεται να συνάψει συμφωνία βελτίωσε το κλίμα στην αγορά και οι δείκτες S&P και Dow Jones κινούνταν ανοδικά το βράδυ. Το δολάριο υποχώρησε, πάντως, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve μέσα στο έτος. Ετσι, αργά το βράδυ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,1211 δολάριο. Νωρίτερα η ανησυχία για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη είχε οδηγήσει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που σημείωνε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Το βράδυ το πολύτιμο μέταλλο κυμαινόταν στα 1.280,9950 δολάρια η ουγγιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή