Η ιταλική κυβέρνηση αμφισβητεί την ακρίβεια των προβλέψεων της Κομισιόν

Η ιταλική κυβέρνηση αμφισβητεί την ακρίβεια των προβλέψεων της Κομισιόν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση ήταν η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στις δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στην υπ΄ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης το 2019 και το 2020. Οι δύο αντιπρόεδροι του κυβερνητικού συνασπισμού αμφισβήτησαν τις προβλέψεις των Βρυξελλών. Αρνητικά σχόλια διατυπώθηκαν επίσης εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος συνήθως τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση συγκριτικά με τον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, και του Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος 5 Αστέρων. Οπως αναφέρει δε η εφημερίδα  ΙΙ Sole 24 Ore, η ιταλική κυβέρνηση ενδεχομένως να αναγκαστεί τελικά να επιβάλει μέτρα 35 δισ. ευρώ ώστε να χειραγωγήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που θα έχει παρεκτραπεί επί μία διετία.

Απευθυνόμενος στο πρακτορείο Ansa, ο  Κόντε χαρακτήρισε τις προβλέψεις της Κομισιόν «φειδωλές», που καταδεικνύουν τη «μεροληπτική στάση» των Ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στη Ρώμη. Ο Σαλβίνι αμφισβήτησε την ακρίβεια των προβλέψεων της Κομισιόν. Απέρριψε επίσης κάθε ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ή να ληφθούν άλλα διορθωτικά μέτρα για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το Κίνημα 5 Αστέρων ανακοίνωσε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι «ψευδείς». Το κόμμα του Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως επιθυμεί να πλήξει «μια κυβέρνηση που είναι επιθετική απέναντι στους δικτάτορες των Βρυξελλών και θέλει να εργαστεί υπέρ των συμφερόντων των Ιταλών». Είναι σαφές πως καμία πλευρά από την ιταλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει μέτρα για να δαμάσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ιταλία δεν θα περιοριστεί φέτος στο 2,04% του ΑΕΠ, όπως έχει υποσχεθεί η Ρώμη ύστερα από μια πολύμηνη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, αλλά θα φθάσει το 2,5%. Μέχρι το 2020 θα έχει αυξηθεί στο 3,5%, παραβιάζοντας το πλαφόν του 3%. Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 133% του ΑΕΠ και στο 135% το 2020. Η Ρώμη είχε συγκρουστεί με την Κομισιόν για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος διότι διεκδικούσε μεγαλύτερη εμβέλεια κινήσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε μείωση του ελλείμματος στο 0,8% επί του ΑΕΠ. Ομως, η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων ήθελαν να το αυξήσουν στο 2,4% και συμβιβάστηκαν στο 2,04% με τις Βρυξέλλες. Βάσει των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, ούτε αυτό είναι εφικτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή