ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταρρυθμίσεις με την όπισθεν στην Τουρκία

Μεταρρυθμίσεις με την όπισθεν στην Τουρκία

Ο μακρύς δρόμος της Τουρκίας προς την οικονομική μεταρρύθμιση μάλλον έγινε ακόμη πιο δύσκολος αυτή την εβδομάδα αφότου οι Αρχές διέταξαν την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο την υπομονή των επενδυτών που ζητούσαν ήδη αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που είχε οδηγήσει στην περυσινή νομισματική κρίση. Επειτα από εβδομάδες πίεσης και αιτήσεων που είχε καταθέσει το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο είχε χάσει με μικρή διαφορά τον δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας κήρυξε άκυρο το αποτέλεσμα και όρισε νέες εκλογές για τις 23 Ιουνίου.

Από τη Δευτέρα, που εκδόθηκε η απόφαση, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 2,5% έναντι του δολαρίου, εξέλιξη που οφείλεται στην ανησυχία πως κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θα μπορούσε και πάλι να πάρει βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως μείωση φόρων και να προσπαθήσει να υποστηρίξει τη λίρα με μεγάλο κόστος. Πέρυσι η λίρα είχε υποχωρήσει κατά 30% καθώς εισερχόταν σε ύφεση η Τουρκία, ενώ έχει υποχωρήσει ακόμη 16% εφέτος.

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας που μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό και έχει εταιρείες με πολύ υψηλό χρέος σε ξένο νόμισμα. «Οι προοπτικές για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων ήταν ισχνές νωρίτερα και είναι ακόμη ισχνότερες μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη», λέει ο Βολφάνγκο Πικολί, συμπρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo. Στο επίκεντρο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία βρίσκονται χρόνια φθηνής χρηματοδότησης από το εξωτερικό που οδήγησαν σε εκρηκτική ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα υπό τον Ερντογάν. Οταν κατέρρευσε πέρυσι η λίρα, οι εταιρείες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στους πιστωτές και στους υπαλλήλους τους.

Μετά τις οδυνηρές εκλογικές ήττες που είχε υποστεί στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο το πρώτο στάδιο ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση με 5 δισ. δολ. των κρατικών τραπεζών που στενάζουν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πολλοί αναλυτές απογοητεύθηκαν από την απουσία σαφών δεσμεύσεων για την ενίσχυση των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Χθες, ο Αλμπαϊράκ ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσίαζε το πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. «Υπάρχει ένα σημείο όπου αναρωτιέται κανείς αν θα υπάρχουν στην Τουρκία συνεχή πισωγυρίσματα όπως αυτό. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και προφανώς υπάρχουν διεθνή ζητήματα και πολλά ρίσκα στη σχέση με τις ΗΠΑ», λέει ο Εντουαρντ Πάρκερ διευθυντής της Fitch, υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως χθες το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και του οποίου ο υποψήφιος είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε πως ζήτησε επίσημα την ακύρωση της εκλογής του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, καθώς και άλλων εκλογικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα οι παρατυπίες που ισχυρίζεται ο Ερντογάν πως σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν επίσης πέρυσι στις προεδρικές εκλογές.