Ξαφνική προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ξαφνική προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε χθες να εννοηθεί πως είναι πιθανή η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αφότου έλαβε μια «όμορφη επιστολή» από τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Πρόσθεσε δε πως οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν μέσω τηλεφώνου, τονίζοντας πως «θα είναι μια πολύ έντονη ημέρα». Υπό την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ για την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων από σήμερα, Παρασκευή, το Πεκίνο απηύθυνε χθες έκκληση για τη χάραξη μιας εμπορικής συμφωνίας. «Η αμερικανική πλευρά μίλησε για “αθέτηση των συμφωνηθέντων” και “προδοσία” από τη μεριά μας. Η Κίνα, όμως, τρέφει προσδοκίες για αμοιβαία εμπιστοσύνη και τηρεί τις υποσχέσεις της», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, από το Πεκίνο, πριν από τις δηλώσεις του Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, αναμενόταν χθες στην Ουάσιγκτον, παρά τις φήμες που τον ήθελαν να ακυρώνει το ταξίδι του στις αρχές της εβδομάδας. Μέχρι πρότινος είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε εμπορική συμφωνία μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Ομως, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε την περασμένη Κυριακή μέσω Twitter τις προθέσεις του να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%. Δήλωσε επίσης πως «σύντομα» θα φορολογήσει με νέους δασμούς επιπλέον κινεζικά προϊόντα 325 δισ. δολαρίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά δυσμενής για την κινεζική οικονομία, καθώς η πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία σε μια περίοδο που έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.   Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε αιφνιδίως επιθετική στάση διότι ισχυρίζεται πως το Πεκίνο οπισθοδρόμησε σχεδόν σε όλες τις δεσμεύσεις που είχε δώσει εν μέσω των διαπραγματεύσεων. Το τελικό σχέδιο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας, ένα κείμενο σχεδόν 150 σελίδων, απαρτίζεται από επτά κεφάλαια.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η κινεζική κυβέρνηση διέγραψε δεσμεύσεις που είχε δώσει για την αλλαγή του νομικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από ξένες σε κινεζικές εταιρείες, τον ανταγωνισμό, την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη χειραγώγηση του γουάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή