Αποχωρεί η BlackRock από τη διάσωση της Carige

Αποχωρεί η BlackRock από τη διάσωση της Carige

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποχώρηση των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της BlackRock από το σχέδιο διάσωσης της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Carige δημιουργεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στην ιταλική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί η παρέμβαση του δημοσίου στην όλη διαδικασία. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, βασική αιτία για τη λήψη της απόφασης από τον αμερικανικό οίκο, τον μεγαλύτερο του κόσμου στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, είναι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση.

Επίσης, η BlackRock δεν ήθελε να αποκτήσει μερίδιο πέραν του 25%, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καθιστούσε πιθανή την εξέλιξη αυτή. Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι ακόμη πιθανό να βρεθεί μια λύση με εναλλακτικούς επενδυτές, χωρίς να πάει χαμένη η μέχρι σήμερα προετοιμασία. Οπως αναφέρει η αρθρογράφος του BreakingViews/Reuters, Λάιζα Τζιούκα, αν και δεν είχε ολοκληρωθεί η διάσωση της Carige, ωστόσο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.

Ρίσκο

Η απόφαση αυτή της BlackRock, η οποία ελήφθη ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, είναι ουσιαστικά η παραδοχή ότι το σχέδιο διάσωσης των 720 εκατ. ευρώ είναι πολύ ριψοκίνδυνο. Αρχικά η BlackRock είχε αναλάβει να διαχειρίζεται ένα ταμείο έκτακτων περιστάσεων, το οποίο θα διοχέτευε ρευστό στην Carige, σε συνεργασία με ένα ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο θα ανήκε σε ιταλικές τράπεζες και λοιπούς επενδυτές. Το ταμείο αλληλεγγύης θα μετέτρεπε υβριδικά ομόλογα αξίας 313 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Carige. Οι συμμετέχοντες αναμενόταν να παρουσιάσουν την προσεχή εβδομάδα το σχέδιό τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο, εκτός των άλλων, αποσκοπούσε να μην εμπλέξει την ιταλική κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρξει εναλλακτική, η κυβέρνηση θα χρειαστεί για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια να διασώσει μία προβληματική τράπεζα, ενώ για τον στόχο αυτό φυλάττει ένα κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ, ώστε να κατευνάσει τους θορυβημένους καταθέτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, που επικαλείται η Λάιζα Τζιούκα, η ΒlackRock προσδοκούσε πως η Carige θα ισοσκέλιζε ζημίες και κέρδη τo 2020, ενώ έως το 2023 θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είχε απόδοση κεφαλαίων 8% επί 1,9 δισ. ευρώ. Αυτή η απόδοση είναι διπλάσια από τον μέσο όρο του 4% που έχουν οι ιταλικές τράπεζες για τα δεδομένα του 2018.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, εάν εκτραπεί πλήρως το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας Carige από ιδιώτες και απαιτηθεί η συμμετοχή του δημοσίου με τα χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων, θα ενοχληθούν τα κυβερνώντα κόμματα. Τόσο το ακροδεξιό της Λέγκας του Βορρά όσο και το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων είχαν στραφεί κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ιταλίας, όταν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσουν χρεωμένες τράπεζες της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Carige είχε τεθεί τον Ιανουάριο υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ επειδή δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια και να αντισταθμίσει τις ζημίες λόγω επισφαλειών. Ο Varde Ρartners, ένας άλλος αμερικανικός επενδυτικός οίκος, αποχώρησε προ καιρού εξαιτίας της κακής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της Carige. Tις πληροφορίες αυτές δίνει καλά πληροφορημένη πηγή. Σε ανακοίνωσή της η Carige δηλώνει ότι αναζητεί άλλες λύσεις για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την αναδιοργάνωσή της, προσθέτοντας ότι έχει ακόμη τη δυνατότητα να αιτηθεί προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το υπουργείο Οικονομίας. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με την προσωρινή διοίκηση της τράπεζας, ενώ είχε θέσει ως προθεσμία τα μέσα Μαΐου για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των επενδυτών. Η Carige, όπως αναφέρεται εν κατακλείδι, είχε δεχθεί σοβαρά πλήγματα λόγω της υπερβολικής έκθεσής της στην τοπική οικονομία της Λιγουρίας, μιας περιφέρειας στα βορειοδυτικά της Ιταλίας που εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή