Νευρικότητα στις αγορές λόγω εμπορικού πολέμου

Νευρικότητα στις αγορές λόγω εμπορικού πολέμου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες απώλειες υπέστησαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της αμερικανικής αγοράς, οι οποίοι εμφάνισαν τη χειρότερη επίδοσή τους από τις αρχές της χρονιάς. Οι επενδυτές ανησυχούν για τη σοβαρή επιδείνωση της σινοαμερικανικής διένεξης και τις επιπτώσεις της στο διεθνές εμπόριο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, εξ ου και στράφηκαν σε επενδυτικά προϊόντα που θεωρούν ασφαλείς επιλογές. Μετά την επιβολή επιπλέον δασμών από την Ουάσιγκτον σε εισαγόμενα προϊόντα της Κίνας αξίας 200 δισ. δολαρίων και ενώ αναμενόταν να επεκταθούν και σε επιπλέον προϊόντα 325 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο αντεπιτέθηκε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει λάβει απόφαση για τους περαιτέρω δασμούς των 325 δισ. δολαρίων. Το γουάν ως προς το δολάριο εξασθένησε αργά χθες το βράδυ στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Δεκέμβριο του 2018, στα 6,92 γουάν. O δείκτης δολαρίου, ο οποίος αποτιμά την ισοτιμία του νομίσματος ως προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων, εξασθένησε 0,03%. Το ευρώ είχε άνοδο ως προς το δολάριο κατά 0,01%, στα 1,1234 δολάρια.

Οι δε αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, διότι οι επενδυτές προτίμησαν τοποθετήσεις σε προϊόντα με χαμηλότερο ρίσκο. Πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι Dow Jones και S&P 500 σημείωναν απώλειες της τάξεως του 2,36% και του 2,42% αντιστοίχως. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με πτώση της τάξεως του 1,2%, ενώ και οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες, εκτός εκείνου των οργανισμών κοινής ωφελείας. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -1,52%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,22%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με -0,55%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -1,35% και στη Μαδρίτη ο IBEX είχε πτώση 0,78%. Κατά τον Γκράχαμ Σέκερ, υπεύθυνο στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley, η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα στρέψει τους επενδυτές σε κλάδους οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις του. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων παρατηρήθηκε πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το αργό Νέας Υόρκης είχε κάμψη 1,41%, στα 60,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου είχε απώλειες 1,13%, στα 69,82 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή